Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Street Food: Κάντε το καλύτερα!

Το street food ήρθε για να μείνει. Όλο και περισσότεροι το ανακαλύπτουν και το περιλαμβάνουν στις αγαπημένες τους «κουζίνες». Ρίχνουμε μια καλή ματιά στο τι συμβαίνει τώρα, υποδεχόμαστε νέες τάσεις και σας δίνουμε ιδέες για να αξιοποιήσετε το φαινόμενο στο έπακρο, εφόσον δραστηριοποιείστε σε αυτό.

 

Φιλοσοφία
Το street food είναι ταυτισμένο με την έννοια του «τραγανού» φαγητού (crispy) που τρώγεται με τα χέρια (finger food), όχι απλώς με το φαγητό που προσφέρεται στο δρόμο από κάποια καντίνα ή που μπορεί να πάρει κάποιος στο χέρι. Τώρα, σε αυτό προστίθεται και μια έξτρα δόση υγιεινών υλικών, αλλά και μια σύνδεση με φαγητά που είναι ταυτισμένα με μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Το «βρώμικο» δεν είναι λοιπόν, πια, μια ένοχη απόλαυση και θυμίζει περισσότερο σπιτικό φαγητό. Όλη αυτή η μείξη δημιουργεί μια εξαιρετικά οικεία και φιλική κατηγορία φαγητού για κάθε άνθρωπο. Φροντίστε να είναι έτσι, διότι αυτό θέλουν οι σύγχρονοι πελάτες πλέον.  

Μενού
Μην φοβάστε να τροποποιείτε συχνά το μενού σας. Ξεκινήστε με μια βασική κάρτα, αλλά στη συνέχεια εμπλουτίστε τη με κλασικές προτάσεις ελαφρώς ή περισσότερο πειραγμένες. Ωστόσο, διατηρείστε την κάρτα σας μικρή σε έκταση. Πέντε - έξι προτάσεις αρκούν, ώστε να μπορείτε διαχειρίζεστε βέλτιστα τις προμήθειες και να μπορείτε να κάνετε καλύτερο προγραμματισμό. Η ιδέα οι προτάσεις σας να προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη είναι ιντριγκαδόρικη, αλλά πρέπει να δείτε αν όντως υλοποιείται, διότι μιλάμε για διαφορετικά υλικά, είδη ψωμιού κ.ά.     

Ντιπ
Κάθε γευστική πρόταση του δρόμου πρέπει να συνοδεύεται από την κατάλληλη σάλτσα. Είναι μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία απόλαυσης που για να την κατακτήσετε πρέπει να το ψάξετε λίγο. Εμείς να σας πούμε ότι το τσάτνεϊ μάνγκο (με λίγο μουστάρδα και κρεμμύδι) ταιριάζει γάντι με τις τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου ή τα πιτάκια καπνιστού κοτόπουλου (chicken samosa), ενώ για τα fish & chips (ψαρομπουκιές με πατάτες τηγανιτές), μπορείτε να αφήσετε στην άκρη την απλή μαγιονέζα και να επιλέξετε μια σος ταρτάρ ή ρεμουλάδα.      

Τάσεις
Πλάι στα δοξασμένα μπέργκερ, τα λουκάνικα, τα φαλάφελ και τα σουβλάκια, νέα υλικά χτυπούν την πόρτα μας και ήδη στο εξωτερικό είναι μόδα. Ας δούμε μερικά από αυτά, αλλά και πώς αξιοποιείται η ντόπια παραγωγή.
Γλυκοπατάτες: Μακρόστενα χοντροκομμένες θα τις τηγανίσετε και θα τις συνοδεύσετε με ένα κέτσαπ μαγιονέζας, επίσης γλυκό και ελαφρώς πικάντικο.
Αβοκάντο: Σε μπρουσκέτες με καπνιστό σολομό ή γαρίδες και ως συνοδευτικό ντιπ κρέμας ή γουακαμόλε, για κριτσίνια και διάφορα είδη ψωμιού είναι το άλλοθι κάθε ανθρώπου που προσέχει τη διατροφή του, αλλά αγαπάει το street food.  
Τεμπούρα: Αυτός ο ιαπωνικής προέλευσης  χυλός (κουρκούτι) είναι ιδανικός για το τηγάνισμα οστρακόδερμων, αλλά και μπακαλιάρου, γιατί δεν τα βαραίνει και τα κάνει ελαφριά, τραγανά και έξτρα νόστιμα.
Ασιατικά ψωμάκια: Τα περίφημα bao buns και οι δεκάδες παραλλαγές τους, δεν είναι τίποτε άλλο παρά λευκά, αφράτα ψωμάκια ατμού, τα οποία γεμίζονται από το κλασικό χοιρινό (pork belly) ή σπάλα τύπου pulled, μέχρι μοσχάρι, τόφου (τυροκομικά από σόγια), θαλασσινά και λαχανικά.  
Σιγοκαπνισμένο κρέας: Επί 10 περίπου ώρες το κρέας καπνίζεται σε μέτρια θερμοκρασία σε ειδικό φούρνο, μια διαδικασία που δίνει πεντανόστιμες, μαλακές ίνες και γίνεται σήμα κατατεθέν ενός ποιοτικού σάντουιτς.  
Τοπικά - διεθνή: Λιαστή ντομάτα αλλά και λάδι μαύρης τρούφας, κρέας μαύρου χοίρου αλλά και βουβαλίσιο, παρμεζάνα αλλά και ντόπιες γραβιέρες, μανιτάρια πορτομπέλο αλλά και φύτρες φασολιών μαζί με ασιατικά λαχανικά. Η νέα εποχή του street food εστιάζει και στο τοπικό αλλά και στο διεθνές, με κριτήριο επιλογής υλικά που αξίζουν.    
 
Συνταγή Δημήτρη Σκαρμούτσου

Μοσχαρίσια κεφτεδάκια με αβοκάντο  

Υλικά (για 2 μερίδες)
250 γρ. μοσχαρίσιου κιμά
¼ κούπας φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
¼ κ.γ. αλάτι, πιπέρι
15 κυβάκια αβοκάντο

Εκτέλεση
Ανακατέψτε τον κιμά με τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και δημιουργήστε 12 κεφτεδάκια των 2,5 με 3 εκατοστά περίπου (διάμετρος). Με το χέρι σας βάλτε ένα κύβο αβοκάντο σε κάθε κεφτεδάκι και τηγανίστε τα για 5 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί από όλες τις πλευρές.
Συνοδέψτε με μια απαλή μπάρμπεκιου σος (λ.χ. μελιού), που θα βρείτε έτοιμη ή θα παρασκευάσετε εσείς. 

Aπό το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο