Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Το μανάβικο του χειμώνα: Τι θα βρείτε και πώς θα τα αξιοποιήσετε!

Υψηλή διατροφική αξία, μεγάλη ποικιλία, αφθονία, χαμηλές τιμές αλλά και ελάχιστες θερμίδες. Αυτά είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των λαχανικών του χειμώνα. Ένα ακόμα πολύ βασικό είναι η λειτουργικότητά τους,  δηλαδή ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση, για υπέροχες συνταγές και για πιάτα που συνδυάζουν τη υγιεινή διατροφή με την εξαιρετική γεύση. 

 

Δείτε ορισμένα από αυτά τα κηπευτικά και πάρτε ιδέες για το μενού σας:

Κουνουπίδι

Βραστό με λίγο λάδι και περασμένο ελαφρά από τη σχάρα μπορεί να συνοδεύσει κάθε κρεατικό της ώρας, αλλά και κυρίως πιάτα με ψητά ψάρια π.χ. ξιφία, σφυρίδα, ροφό. Μια πρωτότυπη ιδέα είναι το σουφλέ κουνουπίδι με κρέμα γάλακτος (ογκρατέν), ένα ελαφρύ και ευγενικό στους αδένες πιάτο. Δοκιμάστε και το ροζ κουνουπίδι, μια ποικιλία που θα βρείτε παντού πλέον, αρωματικό και με ελαφρώς πικάντικη γεύση, που μπορεί να μεταμορφώσει ένα κλασικό γιαχνί σε δημιουργία, επιπέδου!  

Χόρτα
Αντίδια, ραδίκια, σταμναγκάθι θα βρείτε τώρα το χειμώνα παντού στην αγορά. Αξιοποιήστε τα όχι μόνο βραστά στις σαλάτες ή τσιγαριστά, αλλά και στην κατσαρόλα με κρέας. Το κατσικάκι ή αρνάκι φρικασέ παραμένει ένα εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο.

Λάχανο
Επιλέξτε το λευκό για χορταστικούς λαχανοντολμάδες και λαχανόρυζο με μυρωδικά και βότανα, αλλά και ως εναλλακτική επιλογή στο μοσχαράκι της κατσαρόλας. Μην ξεχνάτε επίσης την κλασική πολίτικη σαλάτα (με καρότο, σέλινο και πιπεριές). Από την άλλη, το κόκκινο λάχανο προτιμάται για πιο πικάντικες σαλάτες, που θα θυμίζουν κάτι από μεξικάνικη κουζίνα λ.χ.   

Πράσο
Απαραίτητο υλικό σε κάθε χορτόπιτα, αλλά και στη μορφή κεφτέδων, το πράσο ως ορεκτικό δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Εσείς προσθέστε το σε ομελέτες αντί για φρέσκο κρεμμύδι (με το οποίο συγγενεύει) και κάντε να μοσχοβολήσει όλο το μαγαζί. Φυσικά υπάρχει και το παραδοσιακό πρασόρυζο,  ασφαλής λύση για λαδερό καθημερινής.

Καρότο
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού, σε κάθε σαλάτα, σε κάθε πιάτο, ακόμη και στη ζαχαροπλαστική, στο λατρεμένο carrot cake. Εμείς σας προτείνουμε να το χρησιμοποιήσετε και σε μία σούπα βελουτέ με πατάτα, για πραγματικά βελούδινες απολαύσεις. 

Μπρόκολο
Η βάση κάθε χειμωνιάτικης βραστής σαλάτας που σέβεται τον εαυτό της, αλλά και μια θρεπτική ιδέα για πουρέ. Εμείς σας προτείνουμε να το δοκιμάστε στο κλασικό πιάτο πένες με σολομό και κρέμα γάλακτος, που εκτός από υπέροχη γεύση έχει και καταπληκτικά χρώματα.

Αβοκάντο
Η συγκομιδή της κύριας καλλιεργούμενης ποικιλίας στην Ελλάδα (κυρίως στην Κρήτη) ξεκινάει τον Δεκέμβριο. Αν και τυπικά δεν είναι λαχανικό, αλλά φρούτο, η παρουσία του στις πράσινες σαλάτες κάνει πάντα τη διαφορά, με τη βουτυράτη γεύση του και τη μεστή υφή του. Εκτός αυτών, μια έξυπνη ιδέα είναι να το προσφέρετε ως ντιπ καλωσορίσματος,  μαζί με κόκκους ροζ πιπεριού!

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Jean Louis Capsalas

Δειπνοσοφιστήριο