METROposts

Πρωτότυπα πιάτα για το μενού της Τσικνοπέμπτης!

Πλησιάζει η μέρα που η τσίκνα και η μυρωδιά του καλοψημένου κρέατος καλύπτει τη χώρα (20 Φεβρουαρίου). Σας δίνουμε ιδέες για να τις προσθέσετε στα κλασικά κρεατικά της ημέρας και για να κάνετε τους πελάτες σας να μη βαρεθούν διαβάζοντας το μενού.

Σαλάτα ρόκα με λουκάνικο και ντοματίνια
Τηγανίστε ή ψήστε τα λουκάνικα σε κομματάκια χωρίς όμως λάδι, ώστε και να βγάλουν το λίπος τους και να συνδυαστούν καλύτερα με ένα ντρέσινγκ βαλσαμικού ξυδιού, μελιού, εσπεριδοειδών με την οποία θα περιχύσετε τη σαλάτα κ.λπ.

Τηγανίτες πατάτας
Θα χρειαστείτε πατάτες, αλεύρι, κρεμμύδι και αυγό, θα τις τηγανίσετε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές και θα τις συνοδεύσετε με το απαλό τζατζίκι που ακολουθεί.

Τζατζίκι με μαύρο σκόρδο
Πιο απαλή εκδοχή και πιο γλυκιά, σου επιτρέπει να φας όσο θέλεις χωρίς να βαρυστομαχιάσεις. Χρησιμοποιήστε πλήρες γιαούρτι, αλλά και αγγούρι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.

Στικ χαλουμιού
Θα κόψετε το κυπριακό τυρί σε μακρόστενα κομμάτια, θα τα πανάρετε με αλεύρι και κορν φλάουερ και θα τα τηγανίσετε σε ηλιέλαιο ώσπου να ροδίσουν.
 
Μελιτζάνες παπουτσάκι με απάκι και καπνιστό τυρί
Θα χρησιμοποιήσετε φλάσκες, απάκι σε κύβους και τα υπόλοιπα υλικά ως συνήθως. Μαϊντανό προτιμήστε μόνο φύλλα και για λάδι χρησιμοποιήστε αποκλειστικά ελαιόλαδο.

Αρνίσια κεμπάπ στη σχάρα με πικάντικο γιαούρτι
Ο κιμάς πρέπει να είναι περασμένος δύο φορές και για να μείνουν ζουμερά δεν θέλουν πολύ ψήσιμο. Τέσσερα - πέντε λεπτά από κάθε πλευρά αρκούν. Μπούκοβο και πάπρικα μαζί με ελαιόλαδο κάνουν το γιαούρτι να εκρήγνυται.

Τηγανιτό μοσχαρίσιο συκώτι με μπέικον
Τηγανίζετε πρώτα το μπέικον σε κύβους ώστε να βγάλει το λίπος του και να κριτσανίσει και στο τέλος, αφού βάλετε το συκώτι με τα άλλα υλικά σβήνετε με λευκό ξηρό κρασί.  

Σουτζουκάκια με ανάμεικτο κιμά
Χρησιμοποιήστε ως βάση κιμά μοσχαρίσιο με κιμά πρόβειο σε αναλογία 50/50. Θα δώσει ένα λιγότερο βαρύ αποτέλεσμα. Θυμηθείτε το ξηρό κόκκινο κρασί στη σάλτσα, μαζί με το γαρίφαλο και την κανέλα.   

Ψητή παντσέτα μαριναρισμένη σε μπύρα
Από την προηγουμένη μαρινάρετε το κρέας σε μπύρα, μουστάρδα, θυμάρι, δενδρολίβανο και χυμό εσπεριδοειδών. Θα γίνουν λουκούμι.

Παϊδάκι κοτόπουλου με iceberg στη σχάρα
Θυμηθείτε να μαρινάρετε το φιλέτο από μπουτάκια, με απαλή μουστάρδα και μείγμα μπαχαρικών. Συνοδέψτε με σαλάτα iceberg στη σχάρα, που γίνεται τέλειο!

Tips
Χρησιμοποιήστε μεταλλικά καλαμάκια αν μπορείτε, μεταφέρουν καλύτερα τη θερμότητα σε όλο το κρέας.
Αν χρησιμοποιείτε ξύλινα, βουτήξτε τα πριν περάσετε το κρέας στη μαρινάδα ή ακόμη και σε κρασί.  
Το στήθος μοσχαριού έχει αρκετό λίπος, αλλά είναι και πολύ νόστιμο για τα κάρβουνα. Αυτή μπορεί να είναι λοιπόν η επιλογή σας για το μοσχαρίσιο καλαμάκι.
Τα συνοδευτικά ντιπ είναι must την Τσικνοπέμπτη, οπότε μπορείτε να το παρακάνετε. Μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδες, μελιτζανοσαλάτα με ή χωρίς πάπρικα, τυροκαφτερή, ακόμη και τεριγιάκι για το κοτόπουλο, έχει θέση στο μενού σας.

Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο