METROposts

Επιχείρηση Πρόσληψη: Ποια είναι τα σωστά κριτήρια για να επιλέξω το κατάλληλο προσωπικό.

Η πρόσληψη ικανών και παραγωγικών ατόμων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη σωστή λειτουργία μιας επιχείρησης. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, η πετυχημένη επιλογή και πρόσληψη του ιδανικού προσωπικού είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης μικρού ή μεγάλου μεγέθους.

Για να επιλέξετε λοιπόν το κατάλληλο προσωπικό υπάρχουν μερικά κριτήρια και tips που μπορείτε να ακολουθήσετε!

Ανακαλύψτε τον ιδανικό υποψήφιο!

 • Ξεκινήσετε εκ των έσω! Αναζητώντας τον κατάλληλο υποψήφιο για μία θέση, αρχικά ελέγξτε  αν υπάρχει κάποιος εργαζόμενος στην επιχείρησή σας, που να είναι κατάλληλος για να καλύψει τη διαθέσιμη θέση εργασίας. Αξιολογήστε δηλαδή το ήδη υπάρχον προσωπικό σας και διακρίνετε τυχόν χαρακτηριστικά και ικανότητες που είναι χρήσιμες για τη σωστή κάλυψη της θέσης.
 • Ορίστε με  σαφήνεια τα  ζητούμενα. Διευκρινίστε με ακρίβεια και καταγράψτε αναλυτικά την περιγραφή της θέσης. Τα απαραίτητα προσόντα του υποψηφίου θα σας γίνουν ξεκάθαρα και θα ξέρετε ακριβώς τι ζητάτε μόλις αναλύσετε το σκοπό της συγκεκριμένης θέσης, τις ευθύνες και όλες τις αρμοδιότητες που θα αναλάβει ο μελλοντικός συνεργάτης σας.
 • Δημιουργήστε & προωθήστε σωστά την αγγελία σας. Μόλις ολοκληρώσετε την πλήρη περιγραφή, φτιάξτε μια σχετική αγγελία με τα απαραίτητα στοιχεία που θα προσελκύσουν τους ιδανικούς υποψήφιους. Ανακοινώστε την αγγελία για προσφορά εργασίας στα κατάλληλα μέσα και στα social media της επιχείρησής σας. Με μια έρευνα θα ανακαλύψετε εύκολα και γρήγορα ποια είναι τα κανάλια επικοινωνίας που ταιριάζουν στη φύση της επιχείρησής σας.
 • Σωστό ξεκαθάρισμα. Με το πέρας της λήξης υποβολής των αιτήσεων από τους υποψήφιους συνεργάτες, αρχίστε να κάνετε μια πρώτη διαλογή, σύμφωνα πάντα με τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά που έχετε θέσει κατά την περιγραφή του συγκεκριμένου πόστου. Αφού ξεχωρίσετε τα πρώτα δέκα βιογραφικά που για εσάς είναι τα καλύτερα, προχωρήστε σε μια σύντομη επαφή μαζί τους, ίσως τηλεφωνική, για να επιβεβαιώσετε μερικά στοιχεία και να κανονίσετε μία συνάντηση.
 • Η ώρα της συνέντευξης. Η επόμενη φάση είναι αυτή των συνεντεύξεων. Οργανώστε τις συνεντεύξεις στο χώρο της επιχείρησής σας και καλέστε τους υποψήφιους που ξεχωρίσατε. Κατά τη συνέντευξη, προσπαθήστε να διακρίνετε και την προσωπικότητα του εκάστοτε υποψήφιου και συνδέστε αυτά τα χαρακτηριστικά με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Επίσης, επιμείνετε στο να μάθετε την άποψή τους πάνω σε ζωτικά θέματα του κλάδου σας και τη γνώση τους σε βασικούς κανόνες σχετικά με την εστίαση, όπως για παράδειγμα οι κανόνες υγιεινής. Μια συνέντευξη σε μορφή συζήτησης θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αρκετά για τον τρόπο που ο υποψήφιος δουλεύει και συνεργάζεται, και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν είναι ο κατάλληλος εργαζόμενος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα πείτε πολλά που πιθανόν μετά να σας διαφύγουν, οπότε θα ήταν πολύ χρήσιμο να κρατάτε σημειώσεις ή ακόμα καλύτερα να έχετε κάποιον συνεργάτη σας να καταγράφει τα απαραίτητα στοιχεία.

Μην βιαστείτε να κρίνετε κάποιον μόνο από μια πρώτη συζήτηση ή μόνο από τις εμπειρίες του. Η καλή επικοινωνία και η συμπεριφορά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον εργασιακό χώρο οπότε δώστε ευκαιρίες σε άτομα που σας εμπνέουν εμπιστοσύνη αλλά ίσως στερούνται εμπειρίας. Η όποια τεχνική και εμπειρία μπορεί να κατακτηθεί πιο εύκολα από την αλλαγή της προσωπικότητας! 

Διαβάστε ακόμα:

 • 3 τρόποι για να κάνετε το τσιπουράδικο σας αγαπημένο στέκι αυτές τις απόκριες!

  Αν το κατάστημά σας είναι τσιπουράδικο, πλησιάζει ίσως ή πιο καλή περίοδος για να γίνει το πιο αγαπημένο στέκι! Οι Απόκριες ως γιορτή του ποτού, του φαγητού και του χορού ταιριάζουν απόλυτα στο είδος του καταστήματός σας! Αρκεί βέβαια να οργανωθείτε κατάλληλα για να προσελκύσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πελατεία!

 • Απόκριες: Μια στάση στην κάβα επιβάλλεται! Αναδείξτε την κάβα σας, τις ημέρες του γλεντιού.

  Οι απόκριες πλησιάζουν, για τους περισσότερους αυτή η περίοδος του χρόνου έχει ταυτιστεί με το ξεφάντωμα, τις μεταμφιέσεις, τα πάρτι και την ολονύχτια διασκέδαση. Μια στάση στην κάβα της γειτονιάς είναι χρήσιμη για ανεφοδιασμό στα απαραίτητα και επομένως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξετε την επιχείρησή σας.

 • 3 τρόποι για να γεμίσει το καφέ-μπαρ σας τις απόκριες.

  Όσο πλησιάζει η γιορτή του ξεφαντώματος και του γλεντιού, τόσο πιο καλά προετοιμασμένοι θα πρέπει να είστε ως επιχειρηματίες για να γεμίσετε το καφέ-μπαρ σας! Τις ημέρες της Αποκριάς ο κόσμος συνήθως βγαίνει έξω γιατί θέλει να μεταμφιεστεί και να διασκεδάσει! Οπότε, είναι μια πολύ καλή περίοδος για να μετατρέψετε τον χώρο σας σε ένα κεφάτο στέκι όχι μόνο για τους θαμώνες, αλλά και για τους νέους πελάτες σας!

δειτε ολα τα αρθρα