METROposts

Αφιέρωμα στο sorbet φρούτων

Το sorbet φρούτων είναι ένας απολαυστικός, ελαφρύς και αναζωογονητικός τρόπος για να τελειώσει ένα γεύμα. Εκεί όμως που πραγματικά είναι ανεκτίμητο είναι στη διάρκεια του γεύματος και συγκεκριμένα όταν παρεμβάλει ανάμεσα στα πιάτα προκειμένου να «διορθώσει» τη γεύση μας για να περάσουμε στο επόμενο. Για αρκετούς αποτελεί απόλαυση ανεξάρτητα από το γεύμα, αφού επιλέγουν sorbet φρούτων αντί ενός παγωτού.

Το sorbet φρούτων έχει λιγότερες θερμίδες από ένα παγωτό και είναι μια σωστή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Για αυτήν την απόλαυση του Καλοκαιριού, να κοιτάτε με συμπάθεια προς την Κίνα αφού οι Κινέζοι ήταν εκείνοι που το πρωτοέφτιαξαν για να το τερματίσει σε ιδέες και ποικιλία η Σικελία. Την πατρότητά του όμως διεκδικεί η Γαλλία αφού όπως λέγεται το sorbet υπήρξε το αγαποημένο επιδόρπιο της γαλλικής αυτοκρατορίας, όταν η Μαρία των Μεδίκων έφτασε το 1533 στο Παρίσι για να παντρευτεί τον Ερρίκο Β’.

Τα μυστικά για τέλειο sorbet

Η υφή του τέλειου sorbet πρέπει να είναι ήπια κρεμώδης. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί, αφού το sorbet δεν περιέχει γάλα. Για τον λόγο αυτό, αρκετοί προσθέτουν στο sorbet ασπράδι αυγού –προσοχή: όχι τον κρόκο- και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ με τη μορφή κάποιου λικέρ. Αυτά βοηθούν ώστε να μην σχηματιστούν κρύσταλλοι πάγου, δεδομένου ότι το sorbet περιέχει νερό. Το ασπράδι του αυγού δίνει όγκο στο sorbet και το κάνει πιο αφράτο και βελούδινο. Ακόμη, μην το παρακάνετε με την ποσότητα του αλκοόλ –που είναι έτσι κι αλλιώς προαιρετική- γιατί αυτό μπορεί να αλλοιώσει τα γευστικά χαρακτηριστικά του sorbet.

Παρά το γεγονός ότι τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, αυτή δεν είναι αρκετή για το sorbet. Η αναλογία της ζάχαρης που περιέχουν τα φρούτα στο sorbet είναι μόλις το 10% της. Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο αποτελεί πολύ σωστή επιλογή για το sorbet αφού η γεύση της –είτε επιλέξουμε ξανθή ζάχαρη είτε καστανή- συνοδεύει πολύ σωστά τα περισσότερα φρούτα. Τα φρούτα που χρησιμοποιούνται στο sorbet θα πρέπει να είναι ώριμα για να βγάλουν και όλη τους τη γλύκα.

Για πιο εύκολο σερβίρισμα, βγάλτε το από την κατάψυξη 5 λεπτά νωρίτερα.

Γιατί sorbet;

Το sorbet είναι ένας έξυπνος και γοητευτικός τρόπος να ευχαριστήσετε τους επισκέπτες σας στο τέλος ενός γεύματος, αξιοποιώντας πρώτες ύλες όπως είναι τα φρούτα. Προσφέροντάς τους sorbet αντί για καφέ, κάποιο αναψυκτικό ή μια φρουτοσαλάτα, δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε για εκείνους περισσότερο και γι’ αυτό ασχοληθήκατε με την παρασκευή του sorbet. Από την άλλη πλευρά, το sorbet είναι άκρως καλοκαιρινό και μ’ αυτόν τον τρόπο τους βάζετε πιο βαθιά στο mood! Αν πάλι επιλέξετε να προσφέρετε sorbet φρούτων στη διάρκεια του γεύματος, δηλαδή ανάμεσα στα πιάτα, τότε καταφέρνετε και τα πιάτα σας να αναδείξετε –αφού το sorbet βοηθά τη μετάβαση από γεύση σε γεύση- αλλά και να λάμψετε στα μάτια τους ως εκείνοι που πραγματικά ξέρουν από καλό φαγητό!

Διαβάστε ακόμα:

  • Παγωτό σαν σπιτικό: tips και ιδέες για να ενθουσιάσετε τους πελάτες σας

    Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα γευστικό και απολαυστικό παγωτό; Ειδικά αν αυτό δίνει την αίσθηση του παγωτού που φτιάχτηκε με αγνά υλικά από τα χεράκια της μαμάς. Παγωτό σπιτικό, που δεν είναι δύσκολο στην παρασκευή του ενώ παράλληλα υπηρετεί στο απόλυτο ό,τι θέλουμε να σκεφτόμαστε ως παγωτό.

  • Όστρακα και θαλασσινά: απολαμβάνοντας τους θησαυρούς της θάλασσας

    Τα όστρακα και τα θαλασσινά τα αγαπάμε. Μύδια, κυδώνια, στρείδια, χτένια, φούσκες, πετροσωλήνες είναι μερικά μόνο από τα πιο συνηθισμένα όστρακα στις ελληνικές θάλασσες. Γεύσεις μοναδικές, με αρώματα θαλασσινά. Ωστόσο, κρύβουν και μερικούς κινδύνους αν δεν ακολουθήσουμε κάποια βασικά ΠΡΕΠΕΙ.

  • Η πρώτη πανσέληνος του Καλοκαιριού

    Η πρώτη πανσέληνος του Καλοκαιριού (28/6) θέλει πολλούς ανάμεσά μας να την απολαμβάνουν σε κάποιο εστιατόριο. Ρομαντικοί ή όχι, η γοητεία της πανσελήνου ομορφαίνει ακόμα περισσότερο τις καλοκαιρινές βραδιές στις οποίες δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί. Ένας χώρος εστίασης καλά προετοιμασμένος για μια τέτοια βραδιά, μπορεί εύκολα να γίνει πόλος έλξης πολλών θαυμαστών της πανσελήνου.

δειτε ολα τα αρθρα