METROposts

Οκτώβριος: Τα φρέσκα του μήνα στα πιάτα σας!

Συνήθως ο Οκτώβρης στην Ελλάδα δεν είναι παρά η ήπια κατάληξη του θερμού καλοκαιριού, με τα λαχανικά και τα φρούτα να προσαρμόζονται σε αυτή τη λογική. Ας δούμε τι έχει το καλάθι του δεύτερου φθινοπωρινού μήνα!

Φρούτα
1) Στην αρχή του μήνα θα προλάβετε τα τελευταία καρπούζια της χρονιάς και άφθονα σταφύλια από τις καλύτερες ντόπιες ποικιλίες. Μπορείτε να κάνετε και τα δύο υπέροχα γλυκά κουταλιού, αλλά και να τα προσθέσετε σε δροσερές, «ευφάνταστες» σαλάτες.
2) Το ίδιο ισχύει και για ροδάκινα και φραγκόσυκα, ενώ από το μέσον του μήνα και μετά θα κάνουν πρεμιέρα, τα αγαπημένα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια και μανταρίνια, ιδανικά για υπέροχους φρέσκους χυμούς, που δεν γίνεται να λείπουν από κανένα café.
3) ‘Όσο ακόμη προλαβαίνετε, προσθέστε σύκα στις σαλάτες σας, για να γίνουν πιο δροσερές και πιο γευστικές, ενώ για κάτι ακόμη πιο πρωτότυπο μπορείτε να ψήσετε τα σύκα και να τα συνδυάσετε με τυρί και προσούτο.
4) Μην ξεχνάτε επίσης το ρόδι, που θεωρείται ιδανικό συστατικό για φθινοπωρινές σαλάτες και βρίσκεται ήδη από τον προηγούμενο μήνα στα ράφια. Μπορείτε επίσης να το μετατρέψετε σε υπέροχη μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.
5) Τέλος, τα κάστανα κάνουν την εμφάνισή τους σιγά σιγά, κάτι που μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την κουζίνα σας. Μπορείτε να τα βάλετε σε γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές, όπως η μανιταρόσουπα με κάστανα.

Λαχανικά
1) Οι φρέσκιες -εκτός θερμοκηπίου- ντομάτες συνεχίζουν να μας χαρίζουν την υπέροχη γεύση τους και μας καλούν να τις χρησιμοποιήσουμε σε κάθε πιάτο όσο ακόμη υπάρχουν.
2) Η κόκκινη γλυκιά κολοκύθα βρίσκεται ακόμη στα ράφια και εξακολουθεί να παραμένει μια υπέροχη πρόταση για πίτες.
3) Τα πρώτα γαλακτερά κουνουπίδια γεννούν ιδέες ογκρατέν - αξιοποιήστε τα κατά βούληση.
4) Τα τρυφερά κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες (που θα εξαφανιστούν με την έλευση του χειμώνα) μπορούν να γίνουν οι καλύτερες πρώτες ύλες για μπριάμ, μουσακά και άλλα παραδοσιακά πιάτα.
5) Επίσης, τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για να χρησιμοποιήσετε το σπανάκι στις συνταγές σας. Μια εξαιρετική επιλογή για κλασικά πιάτα, όπως οι σουπιές με σπανάκι, αλλά και για πιο γκουρμέ δημιουργίες.

Καλή επιτυχία!

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Jean Louis Capsalas

1-(1).jpg
 

 

Διαβάστε ακόμα:

  • Η κλίμακα της απόλαυσης στα κρεατικά: Rare, Medium ή Well-done;

    Το σωστό ψήσιμο του κρέατος απαιτεί καλή τεχνική από τον σεφ. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις του πελάτη, αλλά και να διασφαλίζει ότι η υγεία του δεν θα απειληθεί από ιούς και βακτήρια.

  • Cocktail & Food Pairing: Ιδέες για επιτυχημένους συνδυασμούς!

    Μια από τις πιο δυναμικές τάσεις στην εστίαση είναι ο συνδυασμός γκουρμέ πιάτων με κοκτέιλ και η ταυτόχρονη απόλαυση συνθέσεων που εκτείνεται από τα εξωτικά αποστάγματα μέχρι τις κουζίνες της λατινικής Αμερικής.

  • Street Food: Ποιες τάσεις κάνουν τη διαφορά;

    Street food είθισται να λέμε το φαγητό που τρώγεται στο δρόμο ή αλλιώς στο «πόδι», δηλαδή στα γρήγορα. Το street food για μεγάλη μερίδα του κοινού θεωρείται συνώνυμο του πρόχειρου φαγητού, της γρήγορης λύσης, της όχι και τόσο υγιεινής επιλογής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο τομέας αυτός έχει εξελιχθεί πολύ και έχει καταφέρει να κερδίσει τις προτιμήσεις του κοινού.

δειτε ολα τα αρθρα