METROposts

Το πρωινό του καλού μαθητή

Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό «κεφάλαιο» για τους μαθητές και τα τελευταία χρόνια κάθε σχολική καντίνα και κυλικείο υποχρεώνονται –και δια νόμου πλέον- να «παραδίδουν» μαθήματα υγιεινών και πραγματικά θρεπτικών γευμάτων. Σας δίνουμε ιδέες για να μην μείνετε «μετεξεταστέοι».

Έξυπνες και υγιεινές προτάσεις

·         Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα σε σακουλάκια ή κυπελάκια. Μπορείτε να τους συσκευάσετε εσείς, κάνοντας μια μίξη από καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα –ιδανικά χωρίς αλάτι- και κράνμπερι.

·         Ρυζόγαλο με χαμηλά λιπαρά, που θα παρασκευάσετε εσείς ή θα προμηθευτείτε από έναν αξιόπιστο προμηθευτή γαλακτοκομικών, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί.

·         Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο και γέμιση με ταχίνι και μέλι, για μια πραγματικά δυναμωτική εμπειρία.

·         Ροφήματα τύπου smoothies με γάλα ή γιαούρτι και φρέσκα φρούτα που θα παρασκευάζονται επί τόπου.

·         Φρουτοσαλάτες που θα φτιάχνετε κάθε πρωί εσείς, με φρούτα εποχής που θα βάλετε σε ατομικά κυπελάκια. Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και άφθονες βιταμίνες.

·         Τορτίγιες με διάφορα λαχανικά εποχής και μαλακό άπαχο τυρί.

·         Σαλάτες από φρέσκα λαχανικά σε ατομικές συσκευασίες, με κύβους ελληνικών τυριών όπως η γραβιέρα και τραγανά κριτσίνια.

·         Ατομική πίτσα με τυρί, λαχανικά και ελληνικά μυρωδικά, στην οποία το ελαιόλαδο θα είναι η βασική σας λιπαρή ύλη.

·         Μπάρα δημητριακών με βρώμη, μέλι, κομμάτια πικρής σοκολάτας και αποξηραμένα φρούτα.

·         Χορτόπιτα με χόρτα όπως το σπανάκι και τα αντίδια μαζί με γλυκιά μυζήθρα και χωριάτικο φύλλο, ζυμωμένο με ελαιόλαδο.

 

Η νομοθεσία απαγορεύει αυτή τη στιγμή την προσφορά αλλαντικών στα σχολικά κυλικεία. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν και φούρνοι αλλά και κυλικεία σε άλλους σχετικούς χώρους, όπως είναι τα πανεπιστήμια, θα βάλουμε και άλλα υλικά στην «εξίσωση». Υλικά τα οποία πρωτίστως πληρούν τις συνθήκες της καλής διατροφής. Ενδεικτικά:

 

·         Τοστ με ντομάτα, γαλοπούλα και τυρί με χαμηλά λιπαρά. Μια πρωτεϊνούχα πρόταση που δίνει ενέργεια.

·         Σάντουιτς με ομελέτα, ζαμπόν και μανιτάρια. Ένας ακόμη έξυπνος συνδυασμός με λίγες θερμίδες.

·         Χοτ-ντογκ με παραδοσιακό ελληνικό λουκάνικο, λάχανο και καρότο, για πεινασμένα παιδιά. Ιδανικό και για ελαφρύ πρώιμο μεσημεριανό.

·         Αραβική πίτα με τυρί κρέμα και καπνιστό σολομό. Μια γκουρμέ νότα.

·         Κις λορέν λαχανικών και αλλαντικών, έξτρα χορταστική και νόστιμη.

 

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο

deipno-chef.jpg
 

 

Διαβάστε ακόμα:

  • Γλυκά με βάση τους το κέικ: Λαχταριστές προτάσεις για τους καταλόγους σας

    Όσο πιο πολύ προχωράμε προς το φθινόπωρο, τόσο περισσότερο ελκυστικά θα γίνονται τα γλυκά που έχουν ως βάση τους το κέικ. Το καλοκαίρι όλοι προτιμούν πιο ελαφριά γλυκά όπως είναι το παγωτό, οι γρανίτες και άλλα.

  • Ρόδι: Από τη διακόσμηση ως τα πιάτα

    Το ρόδι είναι χωρίς αμφιβολία κάτι περισσότερο από φρούτο. Και μόνο που το βλέπει κανείς αισθάνεται ευφορία και χαρά. Οι κατακόκκινοι και λαμπεροί καρποί του είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και πολύτιμες βιταμίνες για τον οργανισμό. Το ρόδι είναι όμως και το φρούτο εκείνο που έχει εμπνεύσει τους καλλιτέχνες κάθε είδους.

  • Οίνος ο αγαπητός

    Τάσεις που αξίζουν προσοχής, εξελίξεις και μυστικά σερβιρίσματος για το πολυαγαπημένο κρασί.

δειτε ολα τα αρθρα