Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Ιδέες για το σερβίρισμα του ψωμιού!

Από τη στιγμή που η κατανάλωση του ψωμιού έγινε προαιρετική για τους πελάτες στο εστιατόριο, με επιπλέον χρέωση, έγινε επιτακτική η ανάγκη το ψωμί να σερβίρεται λίγο πιο προσεγμένα, όχι μόνο για να δικαιολογεί την τιμή του αλλά και για να το επιλέγουν σταθερά οι τακτικοί πελάτες.
Αρκετοί χώροι εστίασης προσάρμοσαν το σερβίρισμα του ψωμιού στα νέα δεδομένα. Επειδή όμως η τιμή του παραμένει χαμηλή σε σχέση με τον υπόλοιπο κατάλογο, είναι μία πρόκληση το να βρούμε κάτι που να κάνει εντύπωση και ταυτόχρονα να μην ξεφεύγει σε κόστος. 

 

Ακολουθούν κάποιες ιδέες για το σερβίρισμα του ψωμιού που ως έναν βαθμό, τηρούν αυτές τις προδιαγραφές.

Το σκεύος σερβιρίσματος

Αντί για μία απλή ψωμιέρα, το σκεύος σερβιρίσματος μπορεί να συνδεθεί με κάποιο τρόπο με το κατάστημά μας. Πχ. ένα μεζεδοπωλείο μπορεί να επιλέξει παλιά τσίγκινα κουτιά διαφορετικών σχεδίων και χρωμάτων για κάθε τραπέζι με μία υφασμάτινη πετσετούλα. Ένα έθνικ εστιατόριο μπορεί να χρησιμοποιήσει ως ψωμιέρα ένα τυπικό σκεύος της συγκεκριμένης κουζίνας που σερβίρει. Ένα εστιατόριο με έμφαση στο κρέας μπορεί να σερβίρει το ψωμί σε μία μικρή ξύλινη επιφάνεια κοπής. Σκεφτείτε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψωμιέρα στο δικό σας εστιατόριο με γνώμονα το ύφος του και το προσωπικό σας γούστο.

Το ψωμί

Το ίδιο το ψωμί πρέπει να είναι νόστιμο και να ταιριάζει με τα πιάτα του καταλόγου. Πχ. ένα ψητοπωλείο μπορεί να ‘περνάει’ το ψωμί από τη σχάρα μόλις πριν το σερβίρισμα ή επιπλέον, μπορεί πριν το ψήσει να αλείψει λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ρίγανη από κάθε πλευρά και να το παρουσιάσει αχνιστό και μοσχοβολιστό στο τραπέζι.

Ένα ιταλικό εστιατόριο περιμένουμε να έχει και ιταλικό ψωμί. Μπορεί να σερβίρει focaccia, λεπτά ιταλικά κριτσίνια, ή αν υπάρχει ξυλόφουρνος, να ετοιμάζει στικς από φρέσκο ζυμάρι και να τα βάζει φρεσκοψημένα στο τραπέζι μέσα σε μία υφασμάτινη καρό πετσέτα.

Μία ταβέρνα αναμένουμε να έχει καλό ψωμί για τη συνοδεία των λαδερών και άλλων παραδοσιακών φαγητών. Γιατί να μην έχει μία ποικιλία από 2-3 διαφορετικά ψωμιά όπως ένα παραδοσιακό καρβέλι, ένα προζυμένιο και ένα πολύσπορο που να είναι όλα κατάλληλα για βούτηγμα;

Ανάλογα με τον χώρο, μπορεί ένα εστιατόριο να σερβίρει ατομικά ψωμάκια, ψωμί με γεύσεις όπως καρυδόψωμοτυρόψωμοψωμί με ελιέςπιπεριέςχαρουπόψωμο κ.ά., ακόμα και ψωμί από καλαμπόκιρύζι κτλ. για τους διατροφικά ψαγμένους ή τους πελάτες που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη.

Τα συνοδευτικά

Κάποια κλασικά συνοδευτικά που βλέπουμε με το ψωμί είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, η πάστα ελιάς, κάποιο ντιπ κ.ο.κ. Είναι λογικό στην Ελλάδα οι ελιές και το ελαιόλαδο να είναι στην κορυφή των προτιμήσεων, αλλά μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και με άλλες μοναδικές ελληνικές νοστιμιές, όπως ένα τοπικό αλλαντικό όπως η λούντζα ή το απάκι, ένα τυρί που αλείφεται, όπως το Κατίκι Δομοκού ή άλλο, κ.ο.κ. Στα ντιπς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιπεριές Φλωρίνηςαυγοτάραχοάγρια μανιτάρια ή κάπαρη. Φυσικά, αυτά θα πρέπει να είναι σε πολύ μικρή ποσότητα, όπως για παράδειγμα μία φέτα αλλαντικού ανά άτομο για να μη χορτάσουν οι πελάτες και δεν φάνε από τον κατάλογο!

Άλλο ένα συνοδευτικό που έχει σχέση αγάπης με το ψωμί δεν είναι άλλο από το βούτυρο! Σε ένα σκεύος με λίγο πάγο στον πάτο μπορεί να είναι μία πρωτότυπη και νόστιμη λύση για το ψωμί.

Αξίζει να ψάξουμε να βρούμε έναν τρόπο για το σερβίρισμα του ψωμιού που να ξεφεύγει από την πεπατημένη και φυσικά να ταιριάζει στον δικό μας χώρο. Τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, δίνουν στους πελάτες ευκαιρίες για συζήτηση αλλά και για αναφορές της εμπειρίας που είχαν σε φίλους και γνωστούς.