Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Αφρώδεις Οίνοι! Ο αφρός των ημερών!

Σαμπάνιες και ποιοτικά αφρώδη κρασιά, με το πολυτελές κολιέ τους από φυσαλίδες φέρνουν πλούσια αρώματα φρούτων και ρωμαλέα επίγευση που διαρκεί, δημιουργώντας το απόλυτο γιορτινό σκηνικό. 

 

Αφρώδη είναι τα κρασιά που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, το στοιχείο που τα κάνει να αφρίζουν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: ο ένας είναι η τεχνητή προσθήκη, ενώ ο άλλος είναι αποτέλεσμα της δεύτερης ζύμωσης του κρασιού, που πραγματοποιείται είτε μέσα στη φιάλη είτε στη δεξαμενή. Η αυθεντική σαμπάνια ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο της φιάλης (διπλής ζύμωσης) και είναι αποκλειστικά γαλλική, καθώς παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας. Παρασκευάζεται, δε, από συγκεκριμένες οινικές ποικιλίες.

Όλα τα άλλα κρασιά με φυσαλίδες είναι απλώς αφρώδεις οίνοι, που ποικίλουν ως προς την προέλευση και ως προς τις ποικιλίες που περιέχουν. Ωστόσο, την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας υιοθετούν και πολλά αφρώδη, όπως τα Cava των Ισπανών, τα Franciacorta των Ιταλών, αρκετά ελληνικά, χρησιμοποιώντας μάλιστα την κλασική φιάλη της σαμπάνιας, με τοιχώματα ανθεκτικά στις πιέσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί κάποιος να εκτιμήσει τα γευστικά στοιχεία κάθε ετικέτας, για ισορροπημένα γαστρονομικά ταιριάσματα.

Οι ξηροί αφρώδεις οίνοι ή σαμπάνιες (Extra Brut, Ultra Brut) παντρεύονται με ντελικάτες γεύσεις ωμών θαλασσινών (καραβίδες, στρείδια, χαβιάρι, μπρικ, κ.α.). Όταν η ξηρότητα (Brut) δεν είναι υπερβολική και η γεύση του οίνου είναι πιο κοντά στο άγλυκο, συνοδεύει δυνατά σκληρά τυριά και πουλερικά, αλλά και φίνα αλλαντικά. Ένα αφρώδες ροζέ ή μια ημίγλυκη σαμπάνια μπορεί να καταναλωθεί στο γεύμα και το δείπνο, συνοδεύοντας ένα μενταγιόν αστακού ή ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με μια ελαφριά σάλτσα. Τα Rosé Sec της ίδιας συνομοταξίας πίνονται ασφαλώς και ως απεριτίφ. Ενώ μια γλυκιά σαμπάνια μπορεί να φτάσει το επιδόρπιο σε μέγιστο επίπεδο ηδονής, όταν το γλυκό έχει βάση την κρέμα και τα κόκκινα φρούτα ή απλώς τη βανίλια Μαδαγασκάρης. Η χρυσή σταθερά στη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 8°C, διότι εκεί διατηρούνται αναλλοίωτα τα αρώματα αλλά και ο δροσιστικός - αναζωογονητικός τους χαρακτήρας. Σερβίρονται σε σαμπανιέρα και σε ποτήρια τύπου φλουτ, που αναδεικνύουν τις φυσαλίδες

Απο το τμήμα Bar Services του Δειπνοσοφιστήριον Catering  Deipnosofistirion_Logo.jpg