Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog

Βασίλης Κυρίτσης

Bar Consultant

Βασίλης Κυρίτσης Bar Consultant

article main image

Η κάβα των γιορτών🥂

Η προετοιμασία της κάβας για την υποδοχή των καλεσμένων είναι από τα πιο βασικά στοιχεία που θα πρέπει να υπάρχει στην check list μας για τα Χριστούγεννα, την πιο γιορτινή περίοδο του χρόνου.  

🍷 Το γιορτινό τραπέζι, πέραν των κλασσικών spirits όπως το ουίσκι, η βότκα και το τζιν, επιτάσσει κρασί, σε όλες τις μορφές του! 

Σαν welcome drink οι φυσαλίδες ανατάσσουν την ψυχολογία και δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την έναρξη του δείπνου. Τις συναντάμε στη κλασσική Γαλλική εκδοχή της σαμπάνιας, σε αυτή του αφρώδη οίνου, είτε στην πιο γλυκιά έκδοση αυτή του Dusty. Η κύρια διαφορά είναι ότι η Γαλλική σαμπάνια προέρχεται από το εύφορο και θρεπτικό έδαφος της Καμπανίας καθώς υπόκειται και στην επιπλέον μέθοδο ζύμωσης Méthode Champenoise, εάν και την τελευταία την έχουν οικειοποιηθεί και άλλες παραγωγοί χώρες όπως η Ιταλία και οι Η.Π.Α.  

👉 Tip: Για να συνοδεύσουμε κυρίως πιάτα με βάση το κρέας, προσανατολιζόμαστε σε πιο «έγχρωμα» κρασιά, τα «κόκκινα» από τον Ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.  

Εξαιρετική και διαδεδομένη επιλογή είναι η ποικιλία του Ξινόμαυρου με προέλευση από την Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηρίζεται από το έντονο χρώμα, την υψηλή οξύτητα και το πλούσιο άρωμα. Το Μαυροτράγανο, που ευδοκιμεί σε πιο άγονα αμπέλια όπως αυτά της Σαντορίνης,  παράγει υψηλόβαθμους οίνους, μέτριας οξύτητας και με βαθύ ερυθρό χρώμα. Στον ουρανίσκο είναι συνήθως πληθωρικό, με έντονες τανίνες, αρώματα κόκκινων ώριμων φρούτων και μπαχαρικών 

Τέλος το Σιρά ή Σιράζ καλλιεργείται σχεδόν σε κάθε χώρα με παρουσία παραγωγής κρασιών

👉 Tip: Ένα cool climate Σιράζ κάνει ιδανικό pairing με ψητά αρνιά ή γεμιστές μελιτζάνες ενώ ένα warm climate θα ταιριάξει καλύτερα με ένα σιγο-μαγειρεμένο χοιρινό ή BBQ ribs.    

Για την συνέχεια της βραδιάς το απόλυτο trend είναι τα Gluehweins. Φτιάχνονται εύκολα από οποιαδήποτε ποικιλία, βράζοντας τα σε σιγανή φωτιά και προσθέτοντας σε αυτά μπαχαρικά, γλυκαντικές ουσίες όπως το μέλι, η κανέλα ή δημιουργώντας ένα twist με την προσθήκη bitter στοιχείων.   

 

Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά!