Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Μεσογειακή διατροφή: τα υλικά πρωταγωνιστές της

Η μεσογειακή διατροφή έχει αξιολογηθεί ως η κορυφαία διατροφή για τον οργανισμό. Υπάρχει όμως και μια σύγχυση γύρω από αυτήν. Μεσογειακή διατροφή δεν είναι οτιδήποτε περιέχει ελιά, ελαιόλαδο, λαχανικά ή ψάρι. Η μεσογειακή διατροφή είναι κάτι πιο συγκεκριμένο από αυτό και αξίζει την προσοχή μας. Ας βάλουμε, λοιπόν, μια κάποια τάξη.

 

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή έχει προκύψει από τον αφρό των διατροφικών συνηθειών που ακολουθούν χώρες όπως η Ελλάδα, η Νότια Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία.  Ο όρος επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις μετά από μελέτη των διατροφικών συνηθειών των χωρών της Μεσογείου. Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνουν την υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών, ανεπεξέργαστων δημητριακών καθώς και μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

Ποια είναι τα υλικά που πρωταγωνιστούν στην μεσογειακή διατροφή;

Το 2010 η μεσογειακή διατροφή έγινε μέρος της Άυλης Ποτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO. Ας δούμε τα υλικά πρωταγωνιστές της.

Υψηλή – Καθημερινή Κατανάλωση:

·         Το ελαιόλαδο είναι ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής αφού αποτελεί την κύρια πηγή από την οποία ο οργανισμός παίρνει το «καύσιμό» του.

·         Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους όπως είναι το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί.

·         Τα φρούτα και τα λαχανικά. Φρέσκα και να συμβαδίζουν με την εποχή τους.

·         Τα όσπρια. Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βρίσκονται στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής.

·         Οι ξηροί καρποί θεωρούνται το καλύτερο σνακ για τη μεσογειακή διατροφή αλλά μπορείτε να τους προσθέσετε και στις σαλάτες.

Μέτρια κατανάλωση:

·         Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που οι θάλασσες μας έχουν σε ασύγκριτη ποιότητα και γεύση.

·         Γαλακτοκομικά με έμφαση στο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι.

·         Πουλερικά και αυγά καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.

Χαμηλή κατανάλωση:

·         Κρέας

·         Γλυκά – Ζάχαρη