Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog

Όλα για τα απεριτίφ!

Τα απεριτίφ είναι κατηγορία ποτών που προσφέρονται πριν το δείπνο με σκοπό να αυξήσουν τη γαστρονομική απόλαυση. Εκτός από αυτό όμως, αυξάνουν το επίπεδο ενός χώρου εστίασης, ανεβάζουν την κοσμοπολίτικη αύρα του αλλά και τα έσοδά του. 

 

Όπως τα ορεκτικά βάζουν ένα δείπνο στο σωστό δρόμο της γευστικής απόλαυσης, έτσι και τα απεριτίφ προϊδεάζουν για την κατανάλωση των εδεσμάτων αλλά και των αλκοολούχων που θα ακολουθήσει, κατά τη διάρκεια ενός καλού βραδινού γεύματος. Ουσιαστικά προετοιμάζουν και το στομάχι και τους σιελογόνους αλλά και τον ουρανίσκο για την πανδαισία γεύσεων που πρόκειται να ακολουθήσει και με μια φράση, ερεθίζουν την όρεξη και τη γευστική παλέτα του στόματος.  

Ο βασικός κανόνας τα θέλει με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς (μέχρι 25ο), αρωματικά στη μύτη, ζωηρά στο στόμα αλλά όχι υπερβολικά γλυκά και συνήθως ανοικτού χρώματος, σχεδόν πάντοτε ξηρά αλλά ισορροπημένα και με σύντομη επίγευση, συχνά σε ανάμιξη με χυμούς φρούτων ή ανθρακούχο νερό. Λευκό κρασί, βερμούτ, λικέρ, σαμπάνια, αφρώδη και ελαφριά κοκτέιλ (εδώ το τζιν πρωταγωνιστεί) είναι οι κλασικές επιλογές, πάντα σε κίτρινες, ροζέ αποχρώσεις. Martini, Aperol, Campari, Pastis, Lillet, Dry Sherry, Pimm’s, Cinzano, αλλά και το δικό μας ούζο είναι ορισμένες από τις  πιο δημοφιλείς ετικέτες απεριτίφ, τα οποία πρέπει να έχετε πάντα σε πρώτη ζήτηση.

Συμβουλές & Μυστικά

• Το απεριτίφ, χρονικά, αποτελεί επιλογή μεταξύ 19.00 - 21.00. Αργά το απόγευμα, δηλαδή, όταν οι πελάτες δεν θέλουν ακόμη να δειπνήσουν, οπότε ένα απεριτίφ είναι μια καλή ιδέα. Μπορούν όμως και να προσφερθούν νωρίς το μεσημέρι σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, πριν το γεύμα.  

• Αν κάποιοι πελάτες σας έρθουν νωρίτερα από την προγραμματισμένη κράτηση, τι καλύτερο από το να τους προτείνετε να πάρουν ένα απεριτίφ στο μπαρ, που θα τους κρατήσει παρέα ώσπου να έρθει ο/η συνοδός τους και θα τους βοηθήσει να κοινωνικοποιηθούν και να χαλαρώσουν.

• Προσοχή: Δεν θέλουμε ο πελάτης ούτε να κάνει κεφάλι ούτε να μεθύσει. Οπότε περιορίζουμε την ποσότητα του αλκοόλ στην ελάχιστη αναγκαία αλλά και τη συνολική ποσότητα του απεριτίφ. Αντιστοίχως προς τα κάτω πρέπει να είναι και η τιμή του.

• Τα τελευταία χρόνια η χρήση των απεριτίφ έχει επεκταθεί και σε εκείνο το ένα, ελαφρύ «απογευματινό ποτό» μετά το γραφείο. Αντί για καφέ, πολύ νωρίς για κάτι πιο βαρύ, ένα δροσιστικό απεριτίφ είναι μια καλή πρόταση ακόμη και για τον κατάλογο ενός συνοικιακού καφέ.   

• Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνετε στη θερμοκρασία σερβιρίσματος. Τα απεριτίφ πρέπει να ψύχονται καλά και να παραμείνουν δροσερά ακόμα και αν καταναλωθούν αργά. Ο δροσιστικός τους χαρακτήρας είναι απαραίτητος!

• Προτείνετε σαμπάνια ή απεριτίφ λευκού κρασιού πριν από πιάτα ψαριών, θαλασσινών και πουλερικών, και απεριτίφ κόκκινων βερμούτ ή κρασιού ή ελαφριά κόκκινα λικέρ πριν από την κατανάλωση κόκκινων κρεατικών και πικάντικων ή λιπαρών πιάτων. 

• Στα απεριτίφ σας να χρησιμοποιείται μόνο ποιοτικό ανθρακούχο ή μεταλλικό νερό, κατά προτίμηση με χαμηλό νάτριο. Θα διαπιστώσετε ότι επιδράει ευεργετικά στις γεύσεις, μετριάζοντας την οξύτητα.

Πρόταση 
Aperol Spritz
80 ml κρασί Prosecco
50 ml Aperol Aperitivo (ή Campari ή Cynar)
40 ml ανθρακούχο νερό
Προσθέστε ένα προς ένα τα συστατικά σε μεγάλο ποτήρι του κρασιού γεμισμένο με πάγο και γαρνίρετε με μία φέτα πορτοκάλι

Bar Services του Δειπνοσοφιστηρίου Catering  Deipnosofistirion_Logo.jpg