Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Υλικά gourmet για τις γιορτές

Τις εορταστικές ημέρες έχει νόημα να προσφέρετε κάτι διαφορετικό. Κάτι λίγο ή περισσότερο εξεζητημένο, που θα συμφωνεί με το εορταστικό κλίμα αλλά και με το ύφος του χώρου εστίασής σας. Σας δίνουμε διαχρονικά και επίκαιρα υλικά, πρωτότυπες συνταγές και χρήσιμες συμβουλές για επικερδείς γιορτές. 

 

Δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε κοστολογικές υπερβολές για να κάνετε τη διαφορά. Με το σκεπτικό ότι ο χώρος εστίασης που διατηρείτε, βρίσκεται σε ένα μέσο επίπεδο από πλευράς τιμής –ή ενδεχομένως και λίγο προς τα κάτω-, αυτά είναι τα υλικά πολυτελείας που σέβονται τον προϋπολογισμό σας και δίνουν λαμπερό τόνο στο μενού σας. Τα συνδυάζουμε με μοντέρνες συνταγές, που έχουν στοιχεία παράδοσης.

Ορεκτικά

Γλυκοπατάτα: Η φυσική γλυκιά γεύση της οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα και δεν πρέπει να συγχέεται με την κοινή πατάτα, τόσο γευστικά όσο και διατροφικά, καθώς υπερτερεί.

Πρόταση: Σούπα γλυκοπατάτας με τζίντζερ

Λευκή μελιτζάνα: Καλλιεργείται στη Σαντορίνη και έχει ελάχιστους σπόρους. Είναι πολύ νόστιμη, γλυκιά, με λεπτό άρωμα και απαλή σάρκα.

Πρόταση: Μπουρεκάκια με λευκή μελιτζάνα και κουκουνάρι.

 

 

Σαλάτες

Προσούτο: Τα πιο νόστιμα θεωρούνται αυτά από τις περιοχές Πάρμα, Σαν Ντανιέλε, Μόντενα, Καρπένια, Τοσκάνη και Βενετία.

Πρόταση: Τυλίξτε με αυτό ένα αποξηραμένο σύκο ή ένα κομμάτι φρέσκια μοτσαρέλα ή βάλτε το σε σαλάτες μαζί με ρόκα, ρόδι και φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα.

Παρμεζάνα: Ιταλικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης που έχει πάρει το όνομά της από τις περιοχές στις οποίες γίνεται τόσο η παραγωγή γάλακτος, όσο και η μετατροπή του σε τυρί (Πάρμα, Ρέτζο, Εμίλια, Μάντοβα, Μόντενα και Μπολόνια).

Πρόταση: Πράσινη σαλάτα με σολομό σε φωλιά παρμεζάνας.

 

Ριζότα

Σπεκ: Όπως και το προσούτο, είναι φτιαγμένο από χοιρινό, αλλά έχει χαρακτηριστική, πιο πλούσια και καπνιστή γεύση, ιδανική για να συνοδεύσει αλκοολούχα.

Πρόταση: Χρησιμοποιήστε το σε ένα γιορτινό ριζότο, με λάδι τρούφας και μανιτάρια πορτσίνι.

 

Κυρίως

Σαν Μιχάλη: Σκληρό, χρυσοκίτρινο τυρί από τη Σύρο, με έντονα πιπεράτη γεύση, βουτυράτη υφή και γλυκές νότες. Στο εξωτερικό του είναι σκληρό και ξερό, ενώ προς τα μέσα μαλακώνει και η γεύση του γίνεται ηπιότερη.

Πρόταση: Χοιρινό ρολό με Σαν Μιχάλη και πολύχρωμες πιπεριές.

Γαρίδες: Το πιο αγαπημένο θαλασσινό στην Ελλάδα, με την καλύτερη γεύση. Παράλληλα, είναι και το ευκολότερο στη χρήση στην κουζίνα (σε σύγκριση με τις καραβίδες ή τον αστακό λ.χ.).

Πρόταση: Γάμπαρη γαρίδα Αμβρακικού (ο ίδιος τύπος αλιεύεται και στην Αλεξανδρούπολη και στον Πλαταμώνα) ψητή, με αγουρέλαιο, χυμό εσπεριδοειδών και ελληνικά βότανα.

Κρόκος: Το γνωστότερο και ως σαφράν, τα στίγματα του οποίου χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και τα ροφήματα.

Πρόταση: Φιλέτο από κοτόπουλο με πουρέ αρωματισμένο με σαφράν.

Πάπια: Ψητή είναι πεντανόστιμη, με ζουμερή σάρκα και κριτσανιστή πέτσα. Το στήθος της θεωρείται ως το πιο δημοφιλές κομμάτι της.

Πρόταση: Ψητό στήθος πάπιας με πορτοκάλι, μπράντι και καραμελωμένα κρεμμύδια.

 

Επιδόρπια

Μαστίχα Χίου: Η αίγλη που απολαμβάνει η μαστίχα και τα παράγωγά της, όπως το μαστιχέλαιο, οφείλεται τόσο στη σπανιότητα, όσο και στις πολλές, ευεργετικές χρήσεις της.

Πρόταση: Κλασικό cheesecake με τυρί μασκαρπόνε, αρωματισμένο με μαστίχα Χίου.

 

Συμβουλές

  • Περιορίστε τα τηγανητά στον εορταστικό σας κατάλογο και εστιάστε σε συνταγές που απαιτούν φούρνο, γάστρα κ.λπ.
  • Φυσικά, μην ξεχνάτε την τρούφα. Το περίφημο μανιτάρι που από μόνο του μετατρέπει ένα πιάτο σε εορταστικό.
  • Τα μανιτάρια είναι κορυφαία τάση της περιόδου και η ευελιξία τους σας υποχρεώνει να τα χρησιμοποιείτε ευρέως.
  • Μην το παρακάνετε με τα ασυνήθιστα υλικά που για έναν μαζικό χώρο μπορούν να φαίνονται παράταιρα και να προκαλούν αμηχανία.
  • Προμηθευτείτε εορταστικά σερβίτσια και τραπεζομάντηλα.
  • Διακοσμήστε τα πιάτα με φρέσκα ελληνικά μυρωδικά και τονίστε το λαμπερό της περίστασης με χρωματικές αντιθέσεις (πράσινο - κόκκινο, πορτοκαλί - πράσινο).
  • Μην παραφορτώνετε τα πιάτα και μην επικαλύπτετε τις γεύσεις και τον χαρακτήρα κάθε υλικού.
  • Το ζητούμενο στα εορταστικά πιάτα δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα, το διαφορετικό, το δημιουργικό, το πρωτότυπο. Εστιάστε σε αυτό λοιπόν.
Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο

deipno-chef.jpg