METROposts

Ταρτάρ, ο μύθος και η ιστορία του!

Ταρτάρ ένα πιάτο που άλλοι το λατρεύουν και άλλοι το «μισούν», μιας και η υφή, η γεύση ακόμα και η ιστορία του είναι πολύ ιδιαίτερες!

Γνωρίστε το παρακάτω καλύτερα:  

Η προέλευσή του

Η περίπτωση της προέλευσης του φιλέτου ταρτάρ (steak tartare) είναι συνδεδεμένη με τους Τατάρους, τούρκικη φυλή νομάδων από τη Μογγολία. Ο πιο διαδεδομένος μύθος για την προέλευση του ταρτάρ αναφέρει ότι οι ιππείς πολεμιστές, λόγω του ότι έμεναν μέρες πάνω στα άλογά τους πολεμώντας στις Ασιατικές στέπες, αποθήκευαν κομμάτια κρέατος από μοσχάρι ή άλογο κάτω από τη σέλα τους, για να μαλακώνει και να το τρώνε τις επόμενες μέρες ωμό.

Ο αντίλογος αυτής της ιστορίας είναι ότι οι ιππείς ναι μεν αποθήκευαν αυτά τα κομμάτια κρέατος κάτω από τη σέλα, αλλά όχι για να τα φάνε απλά για τη λίπανση της σέλας και την προστασία της πλάτης του αλόγους από την πολύωρη τριβή. Η κοινή συμφωνία όλων ωστόσο, ήταν ότι οι Τάταροι έτρωγαν ωμό κρέας σε μικρά κομμάτια.

Η εξέλιξή του

Με το πέρασμα των χρόνων αυτό το ωμό «μπιφτέκι» κρέατος δέχθηκε προσθήκες όπως κρεμμύδι, τουρσί, αβγό και έγινε ολοκληρωμένη συνταγή στη Ρωσία και έφτασε μέχρι το Αμβούργο. Θεωρείται ο πρόγονος του πασίγνωστου σημερινού hamburger!  Ταξίδεψε πολύ μέχρι να καταλήξει να θεωρείται παριζιάνικη "gourmet" και ιδιαίτερα ψαγμένη γεύση!

Για το ταρτάρ (tartare) δεν υπάρχει μια αυθεντική συνταγή, αλλά πολλές παραλλαγές από τους σεφ που χρησιμοποιούν κάποια κοινά αλλά και πολλά διαφορετικά υλικά. Η βάση του είναι κιμάς από φιλέτο, κρεμμύδι, μαϊντανό και ωμό αυγό. Τα επιπλέον υλικά που συνηθίζεται να το εμπλουτίζουν είναι: αντζούγιες, σκόρδο, μαγιονέζα, μουστάρδα, σάλτσες όπως  Worcestershire, Ketchup, Barbeque κ.α

Το μυστικό της γεύσης του

Το καλής ποιότητα κρέας και το καλά σιτεμένο φιλέτο είναι η Νο1 προϋπόθεση για ένα νόστιμο και ποιοτικό ταρτάρ. Επίσης, άλλη σημαντική προϋπόθεση είναι να κοπεί με κοφτερό μαχαίρι και όχι να περαστεί σε μηχανή κιμά. Οι τραγανές τηγανιτές πατάτες και οι ιδιαίτερες σάλτσες μπορούν να απογειώσουν μοναδικά τη γεύση του!

Πέρα από το κρέας το ταρτάρ δημιουργείται και με ψάρι, ο σολωμός είναι στις ιδανικές επιλογές ψαριού!

Ανακαλύψτε στο διαδίκτυο μοναδικές συνταγές, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και εκπλήξτε ευχάριστα τους πελάτες σας!

Διαβάστε ακόμα:

  • Εστίαση & παράδοση: Ένας επιτυχημένος συνδυασμός.

    Τα τελευταία χρόνια η στροφή προς την παράδοση στον τομέα της εστίασης είναι μία από τις πιο διαδεδομένες. Οι καταναλωτές αναζητούν το παραδοσιακό μπακάλικο της γειτονιάς, με τις αυθεντικές γεύσεις και τα προϊόντα πρώτης ποιότητας.

  • Ποδοσφαιρικό μενού: Παίξτε «νόστιμη» μπάλα!

    Οι ποδοσφαιρικές βραδιές είναι σίγουρα μία περίσταση που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του τζίρου της επιχείρησή σας μιας και το ανδρικό κοινό, επιλέγει να δει τα παιχνίδια εκτός σπιτιού, σε κάποια ταβέρνα ή καφετέρια, μαζί με φίλους.

  • Τρούφα: Το μαύρο διαμάντι της κουζίνας σας!

    Η τρούφα είναι ένα είδος μανιταριού, εξαιρετικά δυσεύρετου, με έντονη γεύση και ακόμη πιο έντονο άρωμα που πραγματικά απογειώνει κάθε γαστρονομική δημιουργία - ακόμη και το πιο απλό πιάτο. Γνωρίστε τη και αξιοποιήστε τη!

δειτε ολα τα αρθρα