METROposts

Τα πιο ξακουστά σάντουιτς του κόσμου!

Είναι τα σάντουιτς που ορίζουν μια χώρα, μια πόλη, μία ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα και έχουν από πίσω τους μεγάλη ιστορία και εκατομμύρια φανατικούς σε όλον τον πλανήτη. Σας παρουσιάζουμε 10 διάσημα σάντουιτς για να τα μελετήσετε και να τα βάλετε στο κατάστημά σας.

1. Philly Cheesesteak - ΗΠΑ
Φτιάχτηκε για πρώτη φορά από Ιταλούς μετανάστες στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του ’30. Γεμίζεται με λεπτά κομματάκια τρυφερού μοσχαριού (συνήθως από rib eye) και λιπαρά τυριά όπως το τσένταρ, ενώ συνήθως συνδυάζεται με σοταρισμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, πιπεριές και ζεστή σάλτσα.

2. Reuben -ΗΠΑ
Συνώνυμο με τη Νέα Υόρκη και τη μοντέρνα εβραϊκή γαστρονομική κουλτούρα, είναι ένα σάντουιτς που γίνεται από ψωμί σίκαλης, βοδινό κρέας, ελβετικό τυρί, ξινολάχανο  και ρώσικη σαλάτα, το οποίο ψήνεται πριν προσφερθεί.

3. Croque Madame - Γαλλία
Ο συνδυασμός ζαμπόν, τυριών και αυγού πρέπει να είναι ένας από τους πιο νόστιμους γευστικούς συνδυασμούς της παγκόσμιας κουζίνας. Σε βουτυρωμένο και φρυγανισμένο ψωμί του τοστ (τρεις φέτες) μπαίνουν τυριά και βραστό ζαμπόν μαζί με πικάντικη μουστάρδα και ως επιστέγασμα τοποθετείται από πάνω ένα αυγό μάτι.

4. Hot Dog - Γερμανία
Η βάση του είναι το μακρόστενο βραστό λουκάνικο (Βιεννέζικο ή Φρανκφούρτης), από χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο και γαλοπούλα το οποίο αγκαλιάζεται από μουστάρδα και κέτσαπ, αλλά και ξινολάχανο, καρότο, μαρούλι, τηγανιτές πατάτες ή ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας. Διάσημο σε όλον τον κόσμο, εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα στη Βαυαρία, ήταν όμως η Νέα Υόρκη που το έκανε διάσημο τον 20ο αιώνα.

5. Francesinha - Πορτογαλία
Το καμάρι του Πόρτο έχει πολλές θερμίδες, αλλά και αμέτρητη απόλαυση. Μέσα σε δυο φέτες λευκού αφράτου ψωμιού θα βρείτε ζαμπόν, χοιρινό λουκάνικο και φρέσκο κρέας, ενώ μερικοί προσθέτουν σε αυτό το μείγμα και γαριδούλες. Το σάντουιτς καλύπτεται στη συνέχεια με λιωμένο τυρί και βυθίζεται σε μια σάλτσα από μπύρα και ντομάτα.

6. nh mì – Βιετνάμ
Σε μακρόστενο λευκό ψωμάκι που θυμίζει μπαγκέτα φιλοξενείται ένα εύρος κρεάτων και λαχανικών της ασιατικής κουζίνας. Από χοιρινό λουκάνικο και ψητό κοτόπουλο, μέχρι αγγούρι, καρότο και καρυκεύματα όπως ο κόλιανδρος ή η πικάντικη σάλτσα σόγιας. Μερικές φορές χρησιμοποιείται και πατέ συκωτιού.

7. Michetta - Ιταλία
Όχι το ίδιο διάσημο με την πίτσα, ωστόσο με τα ίδια σημεία αναφοράς, δηλαδή την εκλεπτυσμένη μαεστρία των γειτόνων στη γαστρονομία. Το ομώνυμο λευκό ψωμί είναι τραγανό στο εξωτερικό και μαλακό στο εσωτερικό, επιτρέποντας μια τέλεια αλληλεπίδραση των υφών. Το περιεχόμενο ποικίλει, από συνδυασμούς αλλαντικών και τυριών με φύλλα ρόκας, μέχρι αβοκάντο, αγγούρι και καπνιστό σολομό.

8. Cubano - Κούβα
Φτιάχνεται από παραδοσιακό μακρόστενο σταρένιο ψωμί, ψητό χοιρινό, ζαμπόν, ελβετικό τυρί, φέτες τουρσί από αγγούρι, άνηθο και μουστάρδα και μετράει περισσότερο από ενάμιση αιώνα ζωής. Ορισμένοι προσθέτουν στο μείγμα και ζουμερά κομματάκια φρέσκιας ντομάτας.  


9. Tuna - ΗΠΑ (Σάντουιτς με τόνο)
Εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, μαζί με την ανάπτυξη της κονσερβοποιίας.

Υλικά
280 γρ. τόνο σε νερό
2-4 κ.σ. μαγιονέζα
1 σέλερι, ψιλοκομμένο
1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. πίκλες τουρσί
αλάτι, πιπέρι μαύρο, κάρυ
φύλλα μαρουλιού
ψωμί της αρεσκείας μας

Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τον τόνο και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 κ.σ. μαγιονέζα, το σέλερι, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, τις πίκλες, αλάτι, πιπέρι και τη σκόνη κάρυ. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, σπάζοντας τα μεγάλα κομμάτια του τόνου. Αν θέλουμε η τονοσαλάτα να είναι πιο κρεμώδης, προσθέτουμε και άλλη μαγιονέζα. Τοποθετούμε τα φύλλα μαρουλιού και την τονοσαλάτα ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.

10. BLT - ΗΠΑ
(Σάντουιτς με μπέικον, μαρούλι και ντομάτα)
Παίρνει το όνομα του από το πρώτο γράμμα των τριών υλικών,
Bacon, Lettuce, Tomato.

Υλικά
Μπέικον
Μαρούλι
Ντομάτα
Μαγιονέζα
Ψωμί
Σκόρδο
Πάπρικα

Εκτέλεση
Μαρινάρετε το μπέικον πριν το ψήσετε, με σκόρδο και πάπρικα ή οποίο άλλο μπαχαρικό θέλετε. Απλώστε μια φέτα μαρουλιού στο ψωμί της αρεσκείας σας, προσθέστε το μπέικον και κατόπιν την ψιλοκομμένη ντομάτα. 

Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο

Διαβάστε ακόμα:

  • Όλα για τα απεριτίφ!

    Τα απεριτίφ είναι κατηγορία ποτών που προσφέρονται πριν το δείπνο με σκοπό να αυξήσουν τη γαστρονομική απόλαυση. Εκτός από αυτό όμως, αυξάνουν το επίπεδο ενός χώρου εστίασης, ανεβάζουν την κοσμοπολίτικη αύρα του αλλά και τα έσοδά του.

  • Όλα για τα μανιτάρια και τους συνδυασμούς τους!

    Με τόσους τύπους μανιταριών, οι συνταγές και οι επιλογές για τον κατάλογό σας είναι απεριόριστες. Εδώ, εξετάζουμε τα προφίλ γεύσης και τα χαρακτηριστικά των πιο δημοφιλών ποικιλιών μανιταριών που θα βρείτε στην Ελλάδα και σας δίνουμε ιδέες για να τα αξιοποιήσετε καλύτερα.

  • Το πρωινό του καλού μαθητή

    Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό «κεφάλαιο» για τους μαθητές και τα τελευταία χρόνια κάθε σχολική καντίνα και κυλικείο υποχρεώνονται –και δια νόμου πλέον- να «παραδίδουν» μαθήματα υγιεινών και πραγματικά θρεπτικών γευμάτων. Σας δίνουμε ιδέες για να μην μείνετε «μετεξεταστέοι».

δειτε ολα τα αρθρα