METROposts

Τα ελληνικά delicatessen που δεν πρέπει να λείπουν απο το μενου σας!

Υπάρχουν αγαθά που η φύση και η Ιστορία όρισαν να είναι μόνον ελληνικά. Τα πιο πολλά από αυτά είναι προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και μόνο η συμμετοχή τους σε κάποιο πιάτο του δίνει γκουρμέ χαρακτήρα, δικαιολογώντας μάλιστα και μεγαλύτερη τιμή. Παρακάτω σας δίνουμε ιδέες και χρήσιμα μυστικά για να τα εντάξετε στον κατάλογό σας.

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού και του κόλπου του Αμβρακικού και είναι στην ουσία τα αβγά του θηλυκού κέφαλου, της «μπάφας» όπως την αποκαλούν στην περιοχή, που παστώνονται με αλάτι στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί, για να μείνουν αναλλοίωτα. Το αποκαλούμενο και «ελληνικό χαβιάρι» μπορεί να απογειώσει μια ομελέτα και να κάνει ένα σπαγγέτι πρωτόγνωρα νόστιμο, ενώ ταιριάζει πολύ και με τις παπαρδέλλες. 

Κρόκος Κοζάνης
Αντλεί το όνομά του από την ομώνυμη κωμόπολη, που απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από την Κοζάνη και είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για την καλλιέργεια του κρόκου. Ο κρόκος ή αλλιώς σαφράν ή ζαφορά παράγεται από το άνθος του ομώνυμου φυτού ύστερα από επίπονη διαδικασία. Ελάχιστη ποσότητα από τα στίγματα αρκεί για να δώσει στο ριζότο ή το κοτόπουλο ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα με κόκκινα δάκρυα και ένα άρωμα που θυμίζει ιώδιο. Ταιριάζει επίσης πολύ με τις γαρίδες.

Γάμπαρη Αμβρακικού
Η νοστιμότερη φρέσκια –και δυσεύρετη– ελληνική γαρίδα είναι η περίφημη γάμπαρη, γαρίδα του Αμβρακικού. Ο ίδιος τύπος γαρίδας αλιεύεται και στην Αλεξανδρούπολη και τον Πλαταμώνα και κατά γενική ομολογία η γεύση της είναι αξεπέραστη. Συνήθως οι γαρίδες αυτές είναι μεγάλου μεγέθους, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να τις απολαύσει κάποιος είναι ψητές, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι.

Σύγκλινο Μάνης
Πρόκειται για χοιρινό κρέας από σπάλα ή μπούτι που έχει υποστεί φυσική διαδικασία καπνίσματος και μετά παστώματος σε χοιρινό λίπος. Η γεύση του είναι εξαιρετικά μεστή και θεωρείται ότι ανοίγει την όρεξη, ένας τέλειος μεζές. Μικρά κομμάτια μπορούν να προστεθούν σε ζυμαρικά, ριζότα και σαλάτες, αγαπούν πολύ τα αυγά και τις πατάτες τηγανιτές, ενώ καταναλώνονται και σκέτα, σε μια ποικιλία αξιώσεων π.χ.    

Απάκι Κρήτης
Πρόκειται για αλλαντικό από ψαρονέφρι, που δεν έχει λίπος και είναι πολύ τρυφερό. Έχει προηγηθεί φυσικό κάπνισμα και με αρωματικά φυτά βότανα, αλλά και μαρινάρισμα σε ξύδι και κρασί. Μια σημαντική διαφορά από το σύγκλινο είναι ότι δεν περιέχει λίπος. Στην κουζίνα θα το βάλετε σε πίτες και πίτσες, σαλάτες, ομελέτες, ενώ μπορείτε να καινοτομήσετε στα λαδερά και στα όσπρια, βάζοντας το ψιλοκομμένο στους γίγαντες και στις μπάμιες.

Τυρί Σαν Μιχάλη 
Είναι σκληρό χρυσοκίτρινο τυρί από το νησί της Σύρου, με έντονα πιπεράτη γεύση, βουτυράτη υφή και γλυκές νότες. Στο εξωτερικό του είναι σκληρό και ξερό, ενώ προς τα μέσα μαλακώνει και η γεύση του γίνεται ηπιότερη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλων των ειδών τις πίτες, να αντικαταστήσει την παρμεζάνα στα πιάτα ζυμαρικών, και σε λεπτοκομμένες φλοίδες μπορεί να συνδυαστεί σε διάφορα πιάτα, από απλά (π.χ., πατάτες τηγανητές) μέχρι γκουρμέ, όπως ένα ριζότο με τρούφα.  

Ελιές Καλαμών
Πρόκειται για επιτραπέζια ποικιλία της Μεσσηνίας που δίνει βρώσιμες ελιές οι οποίες ξεχωρίζουν για το αμυγδαλωτό τους σχήμα αλλά και για την τραγανή και ζουμερή τους σάρκα. Έχουν ιδιαίτερα αρωματική γεύση, με τόνους του πικρού, του αλμυρού αλλά και του ξινού να ισορροπούν μοναδικά, παράλληλα με μια φρουτώδη επίγευση που παραμένει στο στόμα. Οι γευσιγνώστες θεωρούν ότι το καλοκαίρι οι ελιές Καλαμών αποτελούν το ιδανικότερο συνοδευτικό μιας χωριάτικης σαλάτας, ενώ το χειμώνα αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα για τα όσπρια.

Φιστίκια Αιγίνης
Όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει τη συγκεκριμένη ποικιλία συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν πιο νόστιμα κελυφωτά φιστίκια. Τα φιστίκια Αιγίνης χρησιμοποιούνται τόσο στη ζαχαροπλαστική (σεμιφρέντο, μπισκότα κούκις, παγωτά, χαλβάς), όσο και στη δημιουργική  γαστρονομία, για παράδειγμα σε μία πράσινη σαλάτα με μαλακό τυρί Ανεβατό και λευκό βαλσαμικό ξύδι.

Σημειωση: Υπάρχουν και δεκάδες άλλα 100% ελληνικά προϊόντα που ανήκουν στην υπέροχη κατηγορία των greek deli και αξίζει να τα βάλετε στις μαρμίτες σας. Θρούμπες Θάσου, Θρούμπες Χαλκιδικής, Μετσοβόνε, Μπάτζος, Σφέλα, Ταλαγάνι, Φορμαέλα, Κοπανιστή Μυκόνου (τυριά), Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θραψανό, Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνίας, Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου, Λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης, Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια, Μαστίχα Χίου, Βασιλομανίταρα Γρεβενών.  

Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο

Διαβάστε ακόμα:

  • Νόστιμα, υγιεινά και vegan!

    Το 2019 έχει ονομαστεί από κορυφαίες εφημερίδες και περιοδικά του πλανήτη ως η χρονιά του βιγκανισμού, κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας ό,τι είδους επιχείρηση εστίασης και αν διατηρείτε.

  • Καλοκαιρινά ορεκτικά με υλικά εποχής

    Ακόμα και αν στα κυρίως πιάτα του καταλόγου μας διστάζουμε να κάνουμε αλλαγές, στα ορεκτικά είναι σχεδόν επιβεβλημένο. Τα φρέσκα υλικά του καλοκαιριού προσφέρονται για αμέτρητες γευστικές προτάσεις που θα δώσουν μια καλοκαιρινή αύρα στον κατάλογό σας. Εξάλλου, η τακτική ανανέωση του καταλόγου και η προσφορά εποχιακών πιάτων είναι μονόδρομος για κάθε επιχείρηση εστίασης.Ας δούμε ορισμένα ορεκτικά που είναι εύκολα στην προετοιμασία τους μεν, αξεπέραστα σε γεύση δε

  • Πως συντηρούμε σωστά το κρασί;

    Το κρασί είναι ένα εκλεκτό προϊόν που δεν λείπει σχεδόν από καμία επιχείρηση εστίασης. Θα το βρούμε σε ποικιλία στον κατάλογο κάθε εστιατορίου, είτε αυτό είναι gourmet, έθνικ, παραδοσιακό, ή εστιασμένο στο κρέας ή το ψάρι. Τα περισσότερα νυχτερινά καταστήματα έχουν πλέον ενημερωμένες λίστες για κρασί, και μάλιστα, ορισμένα από αυτά, όπως τα wine bars, ειδικεύονται στο κρασί και όλος ο κατάλογός τους περιστρέφεται γύρω από αυτό.

δειτε ολα τα αρθρα