METROposts

Νόστιμα, υγιεινά και vegan!

Το 2019 έχει ονομαστεί από κορυφαίες εφημερίδες και περιοδικά του πλανήτη ως η χρονιά του βιγκανισμού, κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας ό,τι είδους επιχείρηση εστίασης και αν διατηρείτε.

Οι  φυτοφαγικές και οι αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες αποκτούν ολοένα περισσότερους υποστηρικτές, ενώ η βιομηχανία παραγωγής προϊόντων με φυτική βάση θεωρείται από τις ταχύτερα ανερχόμενες. Από φυτικά τυριά (μέχρι και μπλε τυρί από σπιρουλίνα έχουμε δει) και γάλατα (από σόγια και ξηρούς καρπούς) μέχρι vegan burgers και λουκάνικα, αλλά και εσχάτως vegan γύρο (από μανιτάρια, σελινόριζα, μήλα και ότι άλλο παράγει η γη) και υποκατάστατα αυγού από φασόλια σόγιας, η τάση θέλει πολλούς σύγχρονους ανθρώπους ευαισθητοποιημένους  και αντίθετους με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες τους δεν χρειάζεται να διαθέτετε χορτοφαγικό εστιατόριο. Μπορείτε -και οφείλετε για να μη μένετε πίσω- να έχετε και ορισμένες χορτοφαγικές προτάσεις στον κατάλογό σας είτε αυτό σε εστιατόριο είτε σε καφέ είτε ακόμη και σε μια ψαγμένη καντίνα.

Ας δούμε λοιπόν τις τάσεις και το ποια υλικά θεωρούνται βίγκαν και είναι αυτή τη στιγμή δημοφιλή στον πλανήτη, και κατόπιν τι μπορείτε να εντάξτε στο μενού σας. 

Μανιτάρια
Από τα ταπεινά λευκά σαμπινιόν και τα πλευρώτους μέχρι τα πορτσίνι, τα βασιλομανίταρα και τα σιτάκε από το οποίο κάποιοι ευρηματικοί σεφ στη Βρετανία έχουν δημιουργήσει ένα τέλειο αντίγραφο μπέικον, τα μανιτάρια είναι παντού. Από ένα σπαγγέτι μανιταριών με φυτική κρέμα γάλακτος, μέχρι τη σαλάτα ή σκέτα ψητά, μαζί με σος βαλσάμικο και μέλι, μια vegan πρόταση με μανιτάρια είναι πάντα χρήσιμη.  

Κουνουπίδι
Λευκό ή ροζ μπορεί να προστεθεί σε μια πληθώρα γευμάτων. Από τις σαλάτες σας, ολόκληρο ψητό, αλλά και σε μια απόλυτα χορτοφαγική πίτσα, μαζί με άλλα λαχανικά, το κουνουπίδι καθιερώνεται γοργά σαν βασική vegan επιλογή.

Φυτικό γάλα
Γάλα βρώμης, αμυγδάλου, φουντουκιού, καρύδας θεωρούνται ιδανικά για χορτοφαγικά πρωινά, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με πλούσιες γκρανόλες, αλλά και να χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική και στα παγωτά! Το γεγονός ότι από τα καταστήματα βιολογικών έχουν μπει πλέον σε κάθε σούπερ μάρκετ υποδηλώνει τη δυναμική τους.

Αβοκάντο
Η δημοφιλία του έχει εκτιναχθεί πλέον και το συναντάμε σε όλο και περισσότερες προτάσεις. Εσείς μπορείτε να το ταιριάξετε με μια πράσινη σαλάτα με κρουτόν και κυβάκια αχλαδιού ή ως ένα πράσινο «πειραγμένο» χούμους (μαζί με ρεβύθια, λεμόνι, ελαιόλαδο και μυρωδικά). 

Σεϊτάν
Το κρέας των χορτοφάγων είναι ένα υποκατάστατο κρέατος που φτιάχνεται από σιτάρι ολικής αλέσεως και νερό, με ειδική διαδικασία. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και χαμηλή σε υδατάνθρακες και μπορεί να καταναλωθεί ψητό ή στον ατμό, με μουστάρδα, κέτσαπ ή άλλες σος. Μεγάλο hit στον δυτικό κόσμο, θα έρθει λογικά και εδώ.

Τόφου
Η σόγια αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τους vegan, με το τόφου που προέρχεται από γάλα σόγιας να το συναντάς όλο και πιο συχνά πια. Από την Άπω Ανατολή έχει μπει δυναμικά στις κουζίνες των ευρωπαϊκών χωρών, με τη στραπατσάδα από τόφου, ντομάτα και κρεμμύδι για πρωινό, να τη βρίσκεις πια σε κάθε μητρόπολη του κόσμου.

Vegan συνταγή Δημήτρη Σκαρμούτσου
Μακαρονάδα με πέστο από αβοκάντο


Υλικά για 4 άτομα
Ένα πακέτο σπαγγέτι νούμερο 5 ή 6
3 ώριμα αβοκάντο, κομμένα στη μέση και καθαρισμένα
1/4 φλ φρέσκα φύλλα βασιλικού
3 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. χυμός λεμονιού, φρέσκος
αλάτι, πιπέρι, 50 γραμ. ελαιόλαδο 
1/4 φλ καλαμπόκι κονσέρβα, πλυμένο και στραγγισμένο
1 ½ φλ ντοματίνια, κομμένα στη μέση

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο μπλέντερ το αβοκάντο, το βασιλικό, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Όσο χτυπάμε τα υλικά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά - σιγά μέχρι το μείγμα να γίνει μια πηχτή κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη. Σε μεγάλο μπολ σερβίρουμε τα μακαρόνια, περιχύνουμε με την πέστο αβοκάντο, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το καλαμπόκι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημητρη Σκαρμουτσο

Διαβάστε ακόμα:

  • Καλοκαιρινά ορεκτικά με υλικά εποχής

    Ακόμα και αν στα κυρίως πιάτα του καταλόγου μας διστάζουμε να κάνουμε αλλαγές, στα ορεκτικά είναι σχεδόν επιβεβλημένο. Τα φρέσκα υλικά του καλοκαιριού προσφέρονται για αμέτρητες γευστικές προτάσεις που θα δώσουν μια καλοκαιρινή αύρα στον κατάλογό σας. Εξάλλου, η τακτική ανανέωση του καταλόγου και η προσφορά εποχιακών πιάτων είναι μονόδρομος για κάθε επιχείρηση εστίασης.Ας δούμε ορισμένα ορεκτικά που είναι εύκολα στην προετοιμασία τους μεν, αξεπέραστα σε γεύση δε

  • Πως συντηρούμε σωστά το κρασί;

    Το κρασί είναι ένα εκλεκτό προϊόν που δεν λείπει σχεδόν από καμία επιχείρηση εστίασης. Θα το βρούμε σε ποικιλία στον κατάλογο κάθε εστιατορίου, είτε αυτό είναι gourmet, έθνικ, παραδοσιακό, ή εστιασμένο στο κρέας ή το ψάρι. Τα περισσότερα νυχτερινά καταστήματα έχουν πλέον ενημερωμένες λίστες για κρασί, και μάλιστα, ορισμένα από αυτά, όπως τα wine bars, ειδικεύονται στο κρασί και όλος ο κατάλογός τους περιστρέφεται γύρω από αυτό.

  • Τα ελληνικά delicatessen που δεν πρέπει να λείπουν απο το μενου σας!

    Υπάρχουν αγαθά που η φύση και η Ιστορία όρισαν να είναι μόνον ελληνικά. Τα πιο πολλά από αυτά είναι προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και μόνο η συμμετοχή τους σε κάποιο πιάτο του δίνει γκουρμέ χαρακτήρα, δικαιολογώντας μάλιστα και μεγαλύτερη τιμή. Παρακάτω σας δίνουμε ιδέες και χρήσιμα μυστικά για να τα εντάξετε στον κατάλογό σας.

δειτε ολα τα αρθρα