METROposts

Αφιέρωμα στον τραχανά

Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό που αγαπά πολύ η χώρα μας. Στην Ελλάδα, πολλές περιοχές φτιάχνουν συγκεκριμένα είδη τραχανά και τα εντάσσουν στα πιάτα τους με διάφορους τρόπους. Ανάλογα με το είδος του δίνει στο πιάτο διαφορετική νότα. Έχετε όλους τους καλούς λόγους να εντάξετε τον τραχανά στους καταλόγους σας, αφού αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική για τους πελάτες της επιχείρησής σας.

Τα είδη του τραχανά

Ο τραχανάς διακρίνεται σε σταρένιο –αν έχει φτιαχτεί από σιτάρι- και αλευρένιο –αν έχει φτιαχτεί από αλεύρι ή σιμιγδάλι ή συνδυασμό των δύο-. Ακόμη, διακρίνεται σε γλυκό ή ξινό, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε για τη ζύμωσή του.

Ο ξινόχοντρος τραχανάς, προτιμάται κυρίως στην Κρήτη. Φτιάχνεται από χοντροσπασμένο σιτάρι που δεν έχει αποφλοιωθεί. Ακόμη, για την παρασκευή του χρησιμοποιείται ξινισμένο γάλα. Κόβεται σε μεγάλα κομμάτια, ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που φτιάχνουν ξινόχοντρο τραχανά, αντί για ξινισμένο γάλα χρησιμοποιούν γιαούρτι.

Ο γλυκός σταρένιος τραχανάς φτιάχνεται με χοντροαλεσμένο, αναποφλοίωτο σιτάρι και φρέσκο γάλα. Πριν στεγνώσει καλά, θρυμματίζεται και τρίβεται στο κόσκινο ώστε να γίνει σπυρωτός και μικρός. Η γεύση του είναι σχετικά γλυκιά και γαλατένια.

Ο αλευρένιος ξινός τραχανάς φτιάχνεται από ξινισμένο γάλα και αλεύρι σκληρού σίτου. Μπορεί να φτιαχτεί από συνδυασμό με σιμιγδάλι ή μόνο με σιμιγδάλι. Ο αλευρένιος ξινός τραχανάς έχει και αυγά ενώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μπορεί να αντικαταστήσουν το ξινισμένο γάλα με γιαούρτι ή γάλα με προζύμι. Αντίστοιχα, για τον γλυκό αλευρένιο τραχανά δεν χρησιμοποιείται ξινισμένο γάλα, αλλά γάλα που βράζει με αλάτι ενώ και από αυτόν δεν λείπουν τα αυγά.

Ο τραχανάς στους καταλόγους σας

Στο μυαλό των περισσοτέρων στο άκουσμα της λέξης «τραχανάς», έρχεται η παραδοσιακή χυλωμένη σούπα με το γάλα και τη φέτα, που αν η επιχείρησή σας προσφέρει brunch έχετε κάθε λόγο να την εντάξετε σε αυτό.
Με τον τραχανά, ωστόσο, μπορείτε να είστε και πιο δημιουργικοί! Δοκιμάστε να εντάξετε στους καταλόγους σας, μια παραδοσιακή τραχανόπιτα με χωριάτικο φύλλο αλλά και κρεατόσουπα με τραχανά. Μπορείτε ακόμη, να φτιάξετε νοστιμότατο κοκκινιστό κατσικάκι με μους από τραχανά και γιατί όχι… τραχανά με χωριάτικο λουκάνικο και ξινομυζήθρα.

Διαβάστε ακόμα:

  • Η εποχή των λωτών

    Από τα τέλη Οκτωβρίου και για περίπου ενάμιση μήνα, οι ζουμεροί λωτοί με το έντονο πορτοκαλί χρώμα και την απαλή σάρκα, κάνουν την εμφάνισή τους στις αγορές. Ένα ιδιαίτερο φρούτο, το οποίο στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική γίνεται ακόμη καλύτερο και απολαυστικότερο απ’ ό,τι όταν τρώγεται ωμό. Αποδεχτείτε την πρόκληση και αξιοποιήστε τους λωτούς.

  • Αφιέρωμα στον τραχανά

    Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό που αγαπά πολύ η χώρα μας. Στην Ελλάδα, πολλές περιοχές φτιάχνουν συγκεκριμένα είδη τραχανά και τα εντάσσουν στα πιάτα τους με διάφορους τρόπους. Ανάλογα με το είδος του δίνει στο πιάτο διαφορετική νότα. Έχετε όλους τους καλούς λόγους να εντάξετε τον τραχανά στους καταλόγους σας, αφού αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική για τους πελάτες της επιχείρησής σας.

  • Το Σουβλάκι στη νέα εποχή του!

    Ελληνική, παραδοσιακή, πλήρης τροφή, νόστιμη απόλαυση για κάθε ώρα, θρεπτική παρασπονδία που ευχαριστεί όλες τις αισθήσεις και είναι συνυφασμένη με στιγμές χαράς και διασκέδασης. Το σουβλάκι, τα τελευταία χρόνια φλερτάρει με το γκουρμέ και απογειώνεται από την επιλογή ποιοτικών υλικών.

δειτε ολα τα αρθρα