METROposts

Αφρώδεις Οίνοι! Ο αφρός των ημερών!

Σαμπάνιες και ποιοτικά αφρώδη κρασιά, με το πολυτελές κολιέ τους από φυσαλίδες φέρνουν πλούσια αρώματα φρούτων και ρωμαλέα επίγευση που διαρκεί, δημιουργώντας το απόλυτο γιορτινό σκηνικό.

Αφρώδη είναι τα κρασιά που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, το στοιχείο που τα κάνει να αφρίζουν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: ο ένας είναι η τεχνητή προσθήκη, ενώ ο άλλος είναι αποτέλεσμα της δεύτερης ζύμωσης του κρασιού, που πραγματοποιείται είτε μέσα στη φιάλη είτε στη δεξαμενή. Η αυθεντική σαμπάνια ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο της φιάλης (διπλής ζύμωσης) και είναι αποκλειστικά γαλλική, καθώς παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας. Παρασκευάζεται, δε, από συγκεκριμένες οινικές ποικιλίες.

Όλα τα άλλα κρασιά με φυσαλίδες είναι απλώς αφρώδεις οίνοι, που ποικίλουν ως προς την προέλευση και ως προς τις ποικιλίες που περιέχουν. Ωστόσο, την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας υιοθετούν και πολλά αφρώδη, όπως τα Cava των Ισπανών, τα Franciacorta των Ιταλών, αρκετά ελληνικά, χρησιμοποιώντας μάλιστα την κλασική φιάλη της σαμπάνιας, με τοιχώματα ανθεκτικά στις πιέσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί κάποιος να εκτιμήσει τα γευστικά στοιχεία κάθε ετικέτας, για ισορροπημένα γαστρονομικά ταιριάσματα.

Οι ξηροί αφρώδεις οίνοι ή σαμπάνιες (Extra Brut, Ultra Brut) παντρεύονται με ντελικάτες γεύσεις ωμών θαλασσινών (καραβίδες, στρείδια, χαβιάρι, μπρικ, κ.α.). Όταν η ξηρότητα (Brut) δεν είναι υπερβολική και η γεύση του οίνου είναι πιο κοντά στο άγλυκο, συνοδεύει δυνατά σκληρά τυριά και πουλερικά, αλλά και φίνα αλλαντικά. Ένα αφρώδες ροζέ ή μια ημίγλυκη σαμπάνια μπορεί να καταναλωθεί στο γεύμα και το δείπνο, συνοδεύοντας ένα μενταγιόν αστακού ή ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με μια ελαφριά σάλτσα. Τα Rosé Sec της ίδιας συνομοταξίας πίνονται ασφαλώς και ως απεριτίφ. Ενώ μια γλυκιά σαμπάνια μπορεί να φτάσει το επιδόρπιο σε μέγιστο επίπεδο ηδονής, όταν το γλυκό έχει βάση την κρέμα και τα κόκκινα φρούτα ή απλώς τη βανίλια Μαδαγασκάρης. Η χρυσή σταθερά στη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 8°C, διότι εκεί διατηρούνται αναλλοίωτα τα αρώματα αλλά και ο δροσιστικός - αναζωογονητικός τους χαρακτήρας. Σερβίρονται σε σαμπανιέρα και σε ποτήρια τύπου φλουτ, που αναδεικνύουν τις φυσαλίδες

Απο το τμήμα Bar Services του Δειπνοσοφιστήριον Catering  Deipnosofistirion_Logo.jpg

Διαβάστε ακόμα:

  • Κοπές Μοσχαρίσιου κρέατος και η υπεροχή του Black Angus!

    Απόλαυση που από μόνη της συνιστά γιορτή! Το ανώτερης ποιότητας μοσχαρίσιο κρέας ελευθέρας βοσκής έχει ταυτότητα, ιστορία, ιδιαίτερες κοπές και μυστικά τόσο για την προετοιμασία όσο για τα υλικά που θα το συνοδέψουν στο πιάτο.

  • Χειμωνιάτικα λαχανικά για χριστουγεννιάτικες δημιουργίες!

    Αβοκάντο, Φινόκιο, Σελινόριζα, Σπαράγγια και άλλα καλούδια της γης δίνουν το στίγμα της φύσης σε κάθε γιορτινή μαγειρική δημιουργία και εμπλουτίζουν τη γαστρονομική φαντασμαγορία με αυθεντικές γεύσεις και υψηλή διατροφική αξία.

  • Ντελικάτα Υλικά για το εορταστικό μενού σας!

    Ντελικάτα υλικά, για ειδικές περιστάσεις, γεμάτα αίγλη και γενναίες ποσότητες από το ιερό δισκοπότηρο της γεύσης, το ουμάμι, την 5η γεύση μετά το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό και το πικρό. Ψάρια, οστρακοειδή, μανιτάρια, προϊόντα ζύμωσης και ωρίμανσης που απογειώνουν το γιορτινό μενού.

δειτε ολα τα αρθρα