METROposts

Ντελικάτα Υλικά για το εορταστικό μενού σας!

Ντελικάτα υλικά, για ειδικές περιστάσεις, γεμάτα αίγλη και γενναίες ποσότητες από το ιερό δισκοπότηρο της γεύσης, το ουμάμι, την 5η γεύση μετά το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό και το πικρό. Ψάρια, οστρακοειδή, μανιτάρια, προϊόντα ζύμωσης και ωρίμανσης που απογειώνουν το γιορτινό μενού.

Ξεκινώντας με τα ορεκτικά, τα μύδια αχνιστά με Τζίντζερ, ελάχιστο ανθό αλατιού και ψιλοκομμένα Καπνιστά Μύδια Ψίχα ως προσθήκη στο τέλος, θα αναδείξουν τη σημασία της πρώτης ύλης - που κάτι ξεχωριστό έχει να πει. Το μυστικό είναι να τα κατεβάσετε από τη φωτιά αμέσως μόλις ανοίξουν, να προσθέσετε την καπνιστή ψίχα σε κομματάκια μέσα στα κελύφη και να περιχύσετε με το δροσιστικό και συγχρόνως φλογερό ζουμάκι. Οι σούπες παίζουν και αυτές στο παιχνίδι, αλλά για να κάνετε τη διαφορά στραφείτε σε μια Γαριδόσουπα με Μπλε τυρί ή μία Βελουτέ με Μπρικ.

Οι προτάσεις μας για σαλάτες ξεκινούν με μια με ώριμα Αβοκάντο, ελαφριά βρασμένες και καθαρισμένες μεγάλες Γαρίδες και Βαλσαμικό Ξίδι ή Πετιμέζι. Άλλη μία πρόταση στο πνεύμα των καιρών σε πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων, είναι η σαλάτα Κινόα (θα τη βράσετε με αλάτι, κρεμμύδι, σκόρδο και λίγο καγιέν) με Καπνιστό Σολομό και Μπρικ, που θα γαρνίρετε με ροζ πιπέρι και φρέσκο δυόσμο.

Περνώντας στα κυρίως, ένα Χοιρινό Φιλέτο με Πουρέ, Ποικιλία Μανιταριών και Σάλτσα Τρούφας είναι ένα χορταστικό πιάτο συνώνυμο με την εκλεπτυσμένη απόλαυση. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη σάλτσα, αφού πρέπει να βασίζεται σε μοσχαρίσιο ζωμό, μαυροδάφνη και λαχανικά, που θα σουρωθούν και θα δέσουν με αλεύρι, βουβαλίσιο βούτυρο και λίγο τρουφέλαιο. Στο τελευταίο βράσιμο θα ενσωματώσετε τα μανιτάρια και θα γαρνίρετε με δύο - τρεις λεπτές φέτες τρούφας. Ιδανικά ένα μικρό κομμάτι τρούφας ή το εξωτερικό περίβλημά της συμμετέχει στο βράσιμο. Την ίδια συνταγή μπορείτε να εκτελέσετε πιο ταπεινά, χωρίς τρούφα και μανιτάρια, αλλά με αποξηραμένα και απύρηνα δαμάσκηνα και βερίκοκα, σε σάλτσα κόκκινου κρασιού.Μπορείτε, επίσης, να αντικαταστήσετε τη Μαυροδάφνη με ένα Αγιωργίτικο.

Στα επιδόρπια, μία Κρεμ Μπριλέ με Κράνμπερις και Φρούτα του Δάσους είναι απολύτως χειμωνιάτικη και εορταστική για τα βραδινά ρεβεγιόν. Ενώ για τα brunch της επόμενης ημέρας, οι επιλογές είναι αμέτρητες, σίγουρα όμως δεν γίνεται να λείπουν τα Pancakes με σιρόπι σφενδάμου και ένα μαλακό, φρέσκο τυρί με τα οποία θα τα πλαισιώσετε.

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο

Διαβάστε ακόμα:

  • Αφρώδεις Οίνοι! Ο αφρός των ημερών!

    Σαμπάνιες και ποιοτικά αφρώδη κρασιά, με το πολυτελές κολιέ τους από φυσαλίδες φέρνουν πλούσια αρώματα φρούτων και ρωμαλέα επίγευση που διαρκεί, δημιουργώντας το απόλυτο γιορτινό σκηνικό.

  • Κοπές Μοσχαρίσιου κρέατος και η υπεροχή του Black Angus!

    Απόλαυση που από μόνη της συνιστά γιορτή! Το ανώτερης ποιότητας μοσχαρίσιο κρέας ελευθέρας βοσκής έχει ταυτότητα, ιστορία, ιδιαίτερες κοπές και μυστικά τόσο για την προετοιμασία όσο για τα υλικά που θα το συνοδέψουν στο πιάτο.

  • Χειμωνιάτικα λαχανικά για χριστουγεννιάτικες δημιουργίες!

    Αβοκάντο, Φινόκιο, Σελινόριζα, Σπαράγγια και άλλα καλούδια της γης δίνουν το στίγμα της φύσης σε κάθε γιορτινή μαγειρική δημιουργία και εμπλουτίζουν τη γαστρονομική φαντασμαγορία με αυθεντικές γεύσεις και υψηλή διατροφική αξία.

δειτε ολα τα αρθρα