METROposts

Tips & Ιδέες για smoothies που θα απογειώσουν τον κατάλογό σας!

Το απόλυτο υγιεινό ρόφημα, ιδανικό για το πρωινό, για τη δίαιτα, για την προπόνηση, ή απλώς για την καλοκαιρινή απόλαυση στην παραλία, αποτελεί ένα μέσο για να ενισχύσουν οι χώροι εστίασης τις πωλήσεις τους σε μια κατηγορία πολύ λίγο αξιοποιημένη, αλλά και ανεξάντλητη σε συνδυασμούς και συνθέσεις.

Γιαούρτι ή ξινόγαλα, γάλα σόγιας ή αμυγδάλου, φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, μέλι, ξηροί καρποί, ένα επαγγελματικό μπλέντερ και ιδού: Τα smoothies μπορούν να περιέχουν, βέβαια, πολύ περισσότερα από παραπάνω. Από θρυμματισμένο πάγο και σκόνη ορού γάλακτος, μέχρι βούτυρο ξηρών καρπών, σπόρους, εκχύλισμα τσαγιού, ασφαλώς σοκολάτα, ακόμη και πρωτεϊνικά συμπληρώματα διατροφής.

● Σε σχέση με τα milkshakes διαφέρουν στο ότι τα τελευταία βασίζονται στο παγωτό και ότι δεν περιέχουν φρούτα σε τέτοια ποσότητα, αλλά και καθόλου λαχανικά. Επίσης, ένα milkshake μπορεί να περιέχει αλκοόλ, σε αντίθεση με ένα smoothie, που θεωρείται πιο υγιεινή και πολυσύνθετη, διατροφικά, επιλογή: τα smoothies είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ηλεκτρολύτες, μέταλλα και βιταμίνες και αυτό ακριβώς περιμένουν οι πελάτες από εσάς.  

● Για να τα επικοινωνήσετε καλύτερα στους πελάτες σας, μειώστε το ποσοστό ζάχαρης ή σιροπιού (αντικαθιστώντας με στέβια λ.χ.), ώστε να είναι αρκετά φτωχά σε θερμίδες, επομένως να μπορούν να στηρίξουν κάθε δίαιτα και απόλαυση χωρίς ενοχές.

● Τα περιθώρια κέρδους εξαρτώνται από τα συστατικά που χρησιμοποιείτε. Τα πιο υγιεινά, φρέσκα υλικά είναι και πιο ακριβά, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα περιθώριο κέρδους 50% τουλάχιστον θεωρείται δεδομένο ακόμη και για τα πιο ακριβά υλικά.

● Στις αναμίξεις το χρώμα πρέπει να είναι ο οδηγός σας. Μπορείτε να το πετύχετε συνδυάζοντας φρούτα και λαχανικά ίδιας ή παρόμοιας απόχρωσης. Οι κόντρα - αναμείξεις θα δώσουν ένα ενδεχομένως περίεργο και αμήχανο αποτέλεσμα.

Συνταγές Δημήτρη Σκαρμούτσου

1. Green smoothie
(για
1 μεγάλη μερίδα)

100 γραμμάρια ξινόγαλα (κεφίρ, αριάνι)
¼  κούπας ανανά
¼  κούπα φρέσκο σπανάκι
¼  κούπας άσπορα λευκά σταφύλια
¼  κούπας χυμό πορτοκαλιού
1 μπανάνα
1 κούπα μικρά παγάκια ή θρυμματισμένο πάγο

Εκτέλεση
Προσθέτουμε τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και περιστρέφουμε αργά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και κρεμώδες και να λιώσει καλά ο πάγος. Μπορεί να αντικατασταθεί το σπανάκι με kale ή με ακτινίδια.

2. Αντιοξειδωτικό smoothie με κουρκουμά
(για
1 μεγάλη μερίδα)

Υλικά
2 καρότα
2 ροδάκινα
1 κ.γ. κουρκουμάς
κανέλα, τριμμένη
2 πορτοκάλια, χυμό
200 γρ. γάλα

Εκτέλεση
Τεμαχίζουμε τα καρότα και κόβουμε τα ροδάκινα σε φέτες και τα στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον κουρκουμά και την κανέλα. Προσθέτουμε το χυμό από 2 πορτοκάλια και 200 γρ. γάλα και χτυπάμε αργά και για λίγο, ώστε να διατηρηθεί μια καλή υφή.

3. Υγιεινό smoothie με κακάο, βούτυρο αμυγδάλου και μπανάνα
(για
1 μεγάλη μερίδα)

 ½ φλ. Βρώμη
2 κ.σ. σπόροι chia
2 μπανάνες, κομμένες σε φέτες, κατεψυγμένες
1 φλ. Γάλα
½ φλ. Γιαούρτι
3 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου
2 κ.σ. κακάο άγλυκο
1 κ.σ. μέλι
 ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/8 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
Λίγη μαύρη σοκολάτα, τριμμένη, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση
Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τη βρώμη και τους σπόρους chia και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μία λεπτή πούδρα. Προσθέτουμε την μπανάνα, το γάλα, το γιαούρτι, το βούτυρο αμυγδάλου, το κακάο, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και αμυγδάλου και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα λείο, με βελούδινη υφή. Γαρνίρουμε με λίγη τριμμένη μαύρη σοκολάτα και σερβίρουμε.

4. Smoothie παραδείσου σε μπολ
(για
1 μεγάλη μερίδα)

Υλικά
60 γρ. Τόφου
½ φλ. Γιαούρτι
½ μπανάνα
 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
300 γρ. μίγμα παγωμένων φρούτων (μούρο-μύρτιλο-φράουλα-βατόμουρο-μαύρο κεράσι-φραγκοστάφυλο) για smoothies
2 κ.σ. καρύδια ή γκρανόλα
1 κ.σ. νιφάδες καρύδας
Φέτες μπανάνας για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ το τόφου, το γιαούρτι, την μπανάνα και τη βανίλια. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να ανακατευτούν πολύ καλά. Προσθέτουμε στον κάδο του μπλέντερ το μίγμα παγωμένων φρούτων (μούρο, μύρτιλο, φράουλα, βατόμουρο, μαύρο κεράσι, φραγκοστάφυλο), τα καρύδια ή γκρανόλα, τις νιφάδες καρύδας και χτυπάμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και πηχτό. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ατομικό μπολ και γαρνίρουμε με τις φέτες μπανάνας ή όποιο άλλο φρούτο επιθυμούμε.

5. Smoothie παντζαριού
(για
1 μεγάλη μερίδα)

Υλικά
½ κούπας γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
1 κούπα κατεψυγμένα βατόμουρα
2 μικρά παντζάρια
¼ κούπας ανανά
¼  κούπας γιαούρτι με λίγα λιπαρά  
1-2 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα ζεματάμε σε κατσαρόλι να μαλακώσουν πρώτα. Κατόπιν βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και περιστρέφουμε αργά. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι όπου έχουμε προσθέσει λίγο θρυμματισμένο πάγο και ανακατεύουμε. 

Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο

Διαβάστε ακόμα:

  • Η μεγάλη ευκαιρία των μικρών ψαριών

    Τα ντόπια, ελληνικά, «ψάρια του αφρού» έχουν ορισμένα καταπληκτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για τους πελάτες, αλλά και πηγή κερδών για τα εστιατόρια που τα βάζουν στον κατάλογό τους. Αρκεί να το κάνουν σωστά.

  • Ασιατική κουζίνα: Ιδέες, τάσεις & συνταγές

    Αν η ασιατική κουζίνα ή/και το σούσι είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας, τότε όσα ακολουθούν θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για να πραγματοποιήσετε τις επόμενες κινήσεις σας, ένας συνδυασμός θεωρίας και πράξης, γεύσεων και τάσεων, που δείχνει που πρέπει να στοχεύσετε.

δειτε ολα τα αρθρα