METROposts

Τυριά! Η μέθοδος των τριών!

Για την καλύτερη αξιοποίηση των τυριών, μπορούμε να εφαρμόσουμε την απλή μέθοδο των τριών. Αρκεί να γνωρίζουμε τρία βασικά στοιχεία: το γάλα από το οποίο παράγονται, την υφή - σκληρότητά τους και το πόσο αλμυρά είναι, δηλαδή τη γευστική ένταση.

Τα μαλακά, εύθρυπτα τυριά είναι συνήθως αγελαδινά. Καμαμπέρ (Camembert) και Μπρι (Brie), σκέτα ή με ξηρούς καρπούς και βότανα όπως το δημοφιλές Rambol από τη Γαλλία και το Μαστέλο Χίου αποτελούν επιλογές για ορεκτικά σε εορταστικούς μπουφέδες, τόσο αυτούσια, όσο και ως γέμιση σε μάφιν ή σωταρισμένα μαζί με καραμελωμένα φρούτα. Ιδιαίτερα μαλακό και το γιδίσιο Μετσόβου, με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε στρογγυλές τυρομπουκιές.

Στην κατηγορία των μαλακών ανήκουν ουσιαστικά και τα μπλε τυριά, με το αγελαδινό Γκοργκοντζόλα (Gorgonzola) από την Ιταλία ή ένα αυθεντικό πρόβειο γαλλικό Ροκφόρ, που προσδίδουν χαρακτήρα σε λευκές σάλτσες για κρέατα. Μπορείτε να τα σερβίρετε και μόνα τους, μαζί με ξερά σύκα, δαμάσκηνα και κρίθινα κριτσίνια, καθώς αποτελούν έδεσμα ανώτερης κατηγορίας. Συνεχίζοντας στα μαλακά, συναντάμε και τη βουβαλίσια Μοτσαρέλα Μπουφάλα, που παίρνει θέση στις εορταστικές σαλάτες, πάνω σε φίνες πρασινάδες, με ντοματίνια ή ρόδι. Χρησιμοποιήστε την καπνιστή σε γεμιστό φιλέτο κοτόπουλο και εντυπωσιάστε.

Στα σκληρά δεσπόζουν οι Γραβιέρες, αγελαδινές και πρόβειες, με γεύση από υπόγλυκη έως αρκετή αλμυρή. Η τάση τις θέλει νοτισμένες με βότανα, πιπεριές, τρούφα, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για ένα ευφάνταστο πλατό. Ταυτόχρονα, μπορούν να απογειώσουν ένα εορταστικό ριζότο με καραβίδες και κολοχτύπα ή άγρια μανιτάρια. Αν επιζητούμε έντονο χαρακτήρα, επιλέγουμε το Αρσενικό Νάξου, που είναι ιδανικό για γεμιστό κατσικάκι στη λαδόκολλα. Πέρα από τις ελληνικές γραβιέρες, υπάρχει και η ελβετική γρουγιέρ, με γεμάτο σώμα και απαλή επίγευση, που την κάνει ιδανικό συνοδό για πικάντικα τάπας. Από την Αυστρία, έχουμε το λίγο πιο δυνατό Φελσενκέλλερ, ενώ απ’ την Ισπανία μάς έρχεται το Μαντσέγο, για ψαγμένα γκρατέν.
Πλέον αυτών, εξαιρετική περίπτωση είναι το ημίσκληρο Προβολόνε από την κοιλάδα του Πάδου και η Σκαμόρτσα από τον ιταλικό Νότο, αμφότερα αγελαδινά και χρήσιμα για κάθε τρατορία. Διαθέσιμα σε ευρύ φάσμα γεύσεων, από ήπια ως καπνιστά, για να αναδείξουν τη σάλτσα λευκού κρασιού που θα αγκαλιάσει τα χοιρινά φιλετάκια ή για τις ομελέτες του πρώτου brunch της χρονιάς.
Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο

Διαβάστε ακόμα:

  • Χειμωνιάτικα Cocktail

    Η απόλυτη τάση στην κατανάλωση αλκοόλ διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Δείτε πώς μπορείτε να τα αξιοποιήσετε δημιουργικά και τις κρύες μέρες του χρόνου, με προτάσεις για γιορτινές βραδιές που θα κρατήσουν ζεστούς τους πελάτες σας όλη νύχτα.

  • Η τέλεια πιατέλα αλλαντικών!

    Είναι η καλύτερη συντροφιά για οινοποσία επιπέδου και για βραδινές εξόδους που θα διαρκέσουν. Συγχρόνως όμως και μια ολόκληρη επιστήμη τόσο για τα είδη που πρέπει απαραιτήτως να περιέχει όσο και για τα συνοδευτικά και τη διακόσμηση.

  • Ιδέες για εορταστικά επιδόρπια που θα εντυπωσιάσουν!

    Το πνεύμα των γιορτών δεν απαιτεί μόνο την τήρηση των γευστικών παραδόσεων. Σημαίνει και λάμψη και ανανέωση και καινοτομία, με επιδόρπια που διαφέρουν από τα καθιερωμένα. Ρίξαμε μια καλή ματιά στο τι γίνεται στον κόσμο σήμερα και σας προτείνουμε ιδέες για τον κατάλογό σας.

δειτε ολα τα αρθρα