Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog

Γιάννης Λιόκας

Executive Chef

Γιάννης Λιόκας Executive Chef

article main image

Βιωματική Κουζίνα 🍜

Όταν ένας chef παρουσιάζει σε ένα εστιατόριο ένα μενού που πηγάζει από τα προσωπικά του βιώματα, την τεχνική του αλλά και την καταγωγή του και όταν οι πρώτες ύλες, τα τοπικά υλικά, και οι μυρωδιές  μπερδεύονται με τις αναμνήσεις, τότε το αποτέλεσμα είναι περισσότερο προσωποκεντρικό και αυτοαναφορικό. Είναι μία προσέγγιση του φαγητού πιο ανθρωποκεντρική και έχοντας τη γεύση ως αφετηρία, δίνει τη δυνατότητα συνολικής γαστρονομικής εμπειρίας σε όσους τη δοκιμάζουν. 

Η βιωματική κουζίνα μπορεί μαγικά να μετατρέψει «ένα πιάτο φαγητό» σε μία εμπειρία με προστιθέμενη αξία, σε μία ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία. 

Το φαγητό εμπεριέχει μία συλλογική μνήμη, μια «ενσωματωμένη» μνήμη χρόνων, που εμπεριέχει χαρακτηριστικά τοπικά και κοινωνικά και αποτυπώνεται ως γαστρονομική κουλτούρα. 

Η «γευστική μνήμη» είναι όλα όσα “θυμάται” ο ουρανίσκος μας. Γεύσεις που ταυτίζει, συνδυάζει, αγαπάει, θέλοντας να τις διατηρεί ατόφιες στη μνήμη και στην καρδιά. Γι’ αυτό πολλοί Chef έχουν καταξιωθεί, παρουσιάζοντας τη δική τους βιωματική κουζίνα. 

Είναι δύσκολο λοιπόν για έναν Chef να καταξιωθεί σε μία κουζίνα που δεν εμπεριέχει προσωπικά του βιώματα, όπως για παράδειγμα ένας Ιάπωνας στην Ελληνική ή στην Ιταλική, αλλά και το αντίστροφο. Μπορεί να εφαρμόζει και να εκτελεί με επιτυχία όλες τις τεχνικές, όμως από τα πιάτα θα λείπει η αυθεντικότητα και η “ψυχή”. 

Η βιωματική κουζίνα θα λέγαμε ότι είναι η γέφυρα μεταξύ μνήμης και γεύσης. Τα γευστικά ερεθίσματα τροφοδοτούν τη φαντασία, μας ξυπνούν μνήμες και καλλιεργούν συναισθήματα. 

Είναι μια ευκαιρία μέσω της κουζίνας αυτής, να αναδεικνύουν οι Έλληνες Chef τα υλικά που μας προσφέρει ο τόπος μας, να δημιουργούν με αυτά και να ανάγουν κάθε γωνιά της χώρας μας σε γαστρονομικό προορισμό.