Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog

Ανδρέας Ματθίδης

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

Ανδρέας Ματθίδης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

article main image

Αφρώδη κρασιά στη γιορτινή περίοδο Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς 2020

Τα Αφρώδη κρασιά πέρα από την ποιότητα τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι συνδεδεμένα σε όλο τον κόσμο με πανηγυρισμούς και χαρές τόσο για κάθε είδους επιτυχία όσο και για να συνοδεύουν χαρμόσυνες γιορτινές ευχές!

 

Πλησιάζοντας στο τέλος μιας πολύ δύσκολης χρονιάς ας μιλήσουμε για ένα τύπο κρασιού που σίγουρα συνειρμικά συνδέεται με ευχάριστες μνήμες αλλά και πολύ θετικότητα λόγω των συνδεδεμένων ευχών που συνοδεύουν την κατανάλωση του!

Αφρώδη κρασιά στη θεωρία

Όλα τα αφρώδη κρασιά, εκτός μιας μόνο εξαίρεσης, παράγονται με δύο συνεχόμενες αλκοολικές ζυμώσεις. Με την πρώτη ζύμωση έχουμε ένα κανονικό ξηρό κρασί και με τη δεύτερη ουσιαστικά δημιουργείται το αφρώδες κρασί αφού κατά τη δεύτερη αυτή ζύμωση επιτυγχάνεται και ο εγκλωβισμός του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο κρασί.

Ζύμωση στη Δεξαμενή

Στην περίπτωση που αυτή η δεύτερη αλκοολική ζύμωση γίνεται σε δεξαμενή τότε τα κρασιά αυτά ονομάζονται απλώς Αφρώδη και τα οποία έχουν πολύ ευχάριστα φρουτώδη χαρακτηριστικά καθώς επίσης και δροσερή ευχάριστη οξύτητα. Παραδείγματα τετοιων κρασιών κάθε ποικιλίας και κάθε χώρας είναι τα Prosecco από την Ιταλία, Sekt από τη Γερμανία και γλυκά με μία μόνο ζύμωση Moscato D´Asti από την Ιταλία.

Στην περίπτωση που αυτή η δεύτερη αλκοολική ζύμωση γίνεται στην ίδια τη φιάλη τότε αυτά τα κρασιά λέγονται Αφρώδη φτιαγμένα όμως με την «Παραδοσιακή μέθοδο» Τα κρασιά αυτά έχουν πιο πολύπλοκο χαρακτήρα, και είναι σαφώς ποιο ακριβά με ακριβότερα στην κλίμακα αυτά τα οποία προέρχονται από την περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία και που μόνο αυτά μπορούν να ονομάζονται «Σαμπάνιες». Παραδείγματα από Αφρώδη κρασιά παραδοσιακής μεθόδου κάθε ποικιλίας και κάθε χώρας είναι Cava από την Ισπανία, Franciacorta από την Ιταλία και Σαμπάνια από τη Γαλλία.

1.jpg

Αφρώδη κρασιά στην πράξη

Γενικώς κάθε είδους Αφρώδες κρασί είναι πάντα ένα ευχάριστο απεριτίφ. Όλα όμως, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, μπορούν να συνοδεύουν και διαφορετικού χαρακτήρα φαγητό. Η Σαμπάνια λόγω του πολύπλοκου της χαρακτήρα μπορεί να συνοδεύσει και ένα ολόκληρο δείπνο με πολλά διαφορετικά πιάτα.

Μπορούμε όμως σε ένα δείπνο να συνδυάσουμε για κάθε πιάτο και ένα διαφορετικό Αφρώδες κρασί. Οι επιλογές είναι απεριόριστες αλλά μια ενδεικτική πρόταση μενού με αντίστοιχα Αφρώδη κρασιά θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη:

Συμβουλή σερβιρίσματος

  • Απεριτίφ - οποιοδήποτε Αφρώδες κρασί
  • Σαλάτα - με φρουτώδη στοιχεία όπως αχλάδι και μήλο – Prosecco
  • Ορεκτικό  – Θαλασσινά σαγανάκι με ντομάτα – Αφρώδες ροζέ από το Αμύνταιο
  • Κυρίως  – Ψάρι η πουλερικό η κρέας -  Σαμπάνια
  • Γλυκό – με φρουτώδη χαρακτήρα - Moscato D´Asti

Χρόνια σας Πολλά