Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog

Ανδρέας Ματθίδης

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

Ανδρέας Ματθίδης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

article main image

Arabica ή Robusta; Τα δημοφιλέστερα είδη στην ιστορία του καφέ!

Arabica ή Robusta;

Τα δημοφιλέστερα είδη στην ιστορία του καφέ

Η προέλευση του καφέ εντοπίζεται σε ένα γένος φυτών που ονομάζεται Coffea της ανθοφόρου οικογένειας Rubiaceae. 

Υπάρχουν πάνω από 120 είδη φυτών Coffea τα οποία φυτεύονται από τους ίδιους τους σπόρους των φρούτων των καφεόδεντρων . Τα δύο πιο γνωστά και δημοφιλή στον κόσμο είδη Coffea είναι: το Coffea Arabica η κοινώς Arabica το οποίο και αποτελεί και το 60-80% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ και το Coffea Canephora κοινώς γνωστό ως Robusta που αποτελεί αντίστοιχα το 20-40% της παγκόσμιας παραγωγής. 

Και τα δύο είδη Coffea ανθοφορούν και μετά δημιουργείται ο καρπός ο οποίος 

μοιάζει σαν κεράσι, στην αρχή είναι πράσινος καρπός αλλά καθώς ωριμάζει τείνει προς το κόκκινο χρώμα. 

Κάθε κεράσι συνήθως περιέχει εσωτερικά δύο κόκκους καφέ εκτός της σπάνιας περίπτωσης (περίπου 5%) που περιέχει ένα μόνο κόκκο ο οποίος και ονομάζεται peaberry.

Coffea Arabica

Προέρχεται από τα αρχικά δέντρα που ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία. Τα καφεόδεντρα αυτά συνήθως βρίσκονται σε υψόμετρα από 650 – 1850 μέτρα. Συνήθως είναι δυσκολότερη η καλλιέργεια τους μιας και βρίσκονται σε απότομα και δύσβατα εδάφη, η οξύτητα συνήθως είναι διακριτή με αρωματική πολυπλοκότητα και μέτριο σώμα, η τιμή του κόκκων καφέ που παράγουν είναι υψηλότερη και περιέχει χαμηλότερα ποσοστά καφεΐνης. 

Coffea Canephora - Robusta 

Η Robusta καλλιεργείται κυρίως στην κεντρική και δυτική Αφρική, στην νοτιοανατολική Ασία και στη Βραζιλία. Τα καφεόδεντρα αυτά συνήθως βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα με επίπεδα εδάφη και είναι ανθεκτικότερα από αυτά της Arabica. η οξύτητα συνήθως είναι χαμηλότερη με λιγότερα αρωματικά χαρακτηριστικά και πλούσιο σώμα,  η τιμή του κόκκων καφέ που παράγουν είναι χαμηλότερη και περιέχει υψηλότερα ποσοστά καφεΐνης. 

Η καλλιέργεια των καφεόδεντρων είναι συγκεντρωμένη κοντά στον Ισημερινό και ειδικότερα μεταξύ των δύο τροπικών του Αιγόκερω (νότια) και του Καρκίνου (βόρεια). Η ζώνη αυτή καλλιέργειας είναι παγκόσμια γνωστή για τους λάτρεις του καφέ ως «the Βean Βelt».

Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, της Αφρικής, της Αραβίας, της Νότιας Ασίας και των τροπικών νησιών του Ειρηνικού. 

Η ζώνη αυτή είναι ιδανική γιατί το κλίμα προσφέρει το ιδανικότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη υγειών καφεόδεντρων. Ιδανική ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με επαρκή βροχόπτωση και υγρασία. Στη ζώνη αυτή και κάτω κυρίως από αυτά τα δύο είδη Coffea καλλιεργούνται πάρα πολλές ποικιλίες καφεόδεντρων.