Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog

Σπύρος Κερκύρας

Bar Solutions

Σπύρος Κερκύρας Bar Solutions

article main image

Δημιουργούμε Cordials με εποχικά Φρούτα, βότανα και άλλα εναλλακτικά υλικά

Δημιουργούμε Cordials με εποχικά Φρούτα, βότανα και  άλλα εναλλακτικά υλικά

Η ιστορία των Cordials ξεκινά πολλά χρόνια πριν, στην Ευρώπη της Αναγέννησης και πιο συγκεκριμένα, στην Ιταλία, όπου η τέχνη της απόσταξης εξελίχθηκε κατά τον 15ο και 16ο αιώνα. H χρήση τους ήταν φαρμακευτική και ο όρος Cordial, περιέγραφε οποιοδήποτε αναζωογονητικό παρασκεύασμα με αλκοολική βάση, βότανα και μπαχαρικά (αλλά και φύλλα χρυσού, ώστε να δίνουν μία λαμπερή, κίτρινη απόχρωση, που οι αλχημιστές θεωρούσαν πως αντιπροσωπεύει τις ακτίνες του, ευεργετικού για την υγεία, ήλιου), που προοριζόταν για ιατρικό σκοπό, ειδικά για την καρδιά, από όπου πήραν και το όνομά τους, αφού στα Λατινικά cor σημαίνει καρδιά. 

Με την πάροδο των χρόνων και αφού τα Cordials ταξίδεψαν και σε άλλες χώρες (στην Αγγλία φθάνουν στα τέλη του 15ου αιώνα με τον όρο Cordial Waters), η αλκοολική βάση έγινε προαιρετική και η χρήση ζάχαρης (αρχικά) μας χαρίζει μέχρι σήμερα, ένα μείγμα που δεν πληροί τις προδιαγραφές για λικέρ (100 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο και τουλάχιστον 15% αλκοόλ), αλλά δεν είναι και τόσο γλυκό ώστε να χαρακτηριστεί σιρόπι. Και ενώ συνταγές για Cordials εντοπίζονται ακόμα και στα αρχαιοελληνικά και αιγυπτιακά χρόνια, δεν είναι σαφής, χρονικά, η ένταξή τους στον κόσμο των cocktails.

Ωστόσο, στις μέρες μας αποτελούν μεγάλη τάση και μία μέθοδο διαχείρισης φύρας, χρόνου σερβιρίσματος, αλλά και ισχυροποίησης της γεύσης των cocktails, πολύτιμη για τους απανταχού bartenders. Ας δούμε παρακάτω ποια εναλλακτικά (και όχι μόνο) υλικά, μπορούν να απογειώσουν τα Cordials μας. Δημιουργούμε Cordials με τις μεθόδους ψυχρής έγχυσης και sous – vide.

  • Τα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν φθάσει σε ένα προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, αποδίδουν ιδανικά τη γεύση τους και μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την εποχικότητα και την τοπικότητα των συστατικών αυτών, όλο το χρόνο.
  • Τα πιπέρια και το τζίντζερ, αποτελούν τα δημοφιλέστερα ενισχυτικά γεύσης των Cordials και συνδυάζονται ιδανικά με το μήλο, την τομάτα, το ραβέντι, τον ανανά – ο οποίος μας χαρίζει και φυσικά σάκχαρα, τόσο για τη γλυκύτητα, όσο και ως συντηρητικός παράγοντας – την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο, το rooibos tea, αλλά και το εναλλακτικό kombucha tea που ετοιμάζουμε με τη διαδικασία της ζύμωσης.
  • Το αλάτι (ανθός, ροζ, κόκκινο, μαύρο, αρωματισμένο με κρασί) αποτελεί άλλο ένα κύριο συστατικό και ανάλογα με τη μορφή (κόκκοι, νιφάδες, ορυκτό) θα μας δώσει την επιθυμητή ένταση.
  • Τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν με μελισσόχορτο, μέντα, δυόσμο, αγγούρι, και αποτελούν ιδανική βάση για αρωματικές, δροσιστικές σόδες (χωρίς αλκοόλ).
  • Γλυκαντικά έχουμε πολλά στη διάθεσή μας, με δημοφιλέστερα την αγαύη, τη ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου, αλλά και το μέλι, το οποίο όμως συνεισφέρει και γευστικά στη συνταγή, οπότε θα το συνδυάσουμε με χαμομήλι, βανίλια, elderflower, chili pepper flakes και lime ή λεμόνι.
  • Τα φύλλα τριαντάφυλλου, όλων των ειδών τα μούρα,  το καρότο, αλλά και ο ιβίσκος, δίνουν όχι μόνο ιδιαίτερο χαρακτήρα στις συνταγές, αλλά και υπέροχο χρώμα στα Cordials.