Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog

Ανδρέας Ματθίδης

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

Ανδρέας Ματθίδης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

article main image

Η Μπίρα (2ο μέρος εισαγωγικά στοιχεία παραγωγής)

Για τη δημιουργία κάθε αλκοολούχου προϊόντος προαπαιτούμενο στοιχείο είναι τα σάκχαρα. Τα σάκχαρα είναι εκείνο το στοιχείο το οποίο μετατρέπεται σε αλκοόλη και δίνει στο κάθε προϊόν το αλκοολικό τίτλο του ο οποίος αναφέρεται στις συσκευασίες ως ποσοστό κατά όγκο % abv (alcohol bvolume).

Υπάρχουν πρώτες ύλες όπως είναι τα φρούτα τα οποία κατά την ωρίμαση τους φέρουν από τη φύση τους πλούσια φυσικά σάκχαρα, κάτι που σημαίνει πως εάν πάρουμε το χυμό αυτών των φρούτων έχουμε κάθε δυνατότητα να μετατρέψουμε αυτά τα σάκχαρα σε αλκοόλη μέσω της περίφημης Αλκοολικής Ζύμωσης. Για την επίτευξη της αλκοολικής ζύμωσης πέρα των σακχάρων, απαραίτητη είναι η χρήση των γνωστών «ζυμομυκήτων» οι οποίοι ονομάζονται και σακχαρομύκητες καθώς το έργο που επιτελούν δεν είναι άλλο από την κατανάλωση σακχάρων με στόχο τη δημιουργία αλκοόλης. Το σταφύλι λοιπόν είναι ο καρπός του φέρει πλούσια φυσικά σάκχαρα μαζί βέβαια με τα ξεχωριστά αρώματα της κάθε ποικιλίας. Όταν πιέσουμε τα σταφύλια και πάρουμε το χυμό τους (μούστος) με τη βοήθεια πάντα των σακχαρομυκήτων λαμβάνει χώρα η αλκοολική ζύμωση με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή του Κρασιού, τα φυσικά σάκχαρα εδώ μετατρέπονται σε αλκοόλη διατηρώντας όμως συγχρόνως και τα αρωματικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας σταφυλιού. Έτσι ανάλογα με την κάθε ποικιλία παράγονται κρασιά με διαφορετικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Για την παραγωγή της μπίρας οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται ΔΕΝ φέρουν φυσικά σάκχαρα και αυτό βέβαια κάνει λίγο πιο περίπλοκη την διαδικασία με την οποία θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα σακχαρούχο διάλυμα, όπως το μούστο των σταφυλιών, ώστε να μπορέσουμε με τη βοήθεια των σακχαρομυκήτων να παράγουμε το αλκοολούχο προϊόν με τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης που θα λέγεται πλέον μπίρα.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της μπίρας δεν είναι άλλες από διάφορα δημητριακά με βασικό δημητριακό το Κριθάρι. (χρησιμοποιούνται επίσης και σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι κλπ)

Το κύριο συστατικό που εμπεριέχουν όλα αυτά τα δημητριακά δεν είναι τα σάκχαρα αλλά το άμυλο. Για να υπάρξει λοιπόν η αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη δημιουργία αλκοόλης με τη βοήθεια πάντα των σακχαρομυκήτων και μέσω βέβαια της αλκοολικής ζύμωσης θα πρέπει το άμυλο το οποίο εμπεριέχεται στα δημητριακά και πάντα με κυρίαρχο το κριθάρι να μετατραπεί σε σάκχαρα. Αυτή η διαδικασία λέγεται ΒΥΝΟΠΟΙΗΣΗ.

Εάν δοκιμάσουμε ένα σπόρο κριθαριού μετά τη βυνοποίηση του θα είναι γλυκός ενώ πριν ήταν κάτι σαν «άχυρο».