Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog

Σπύρος Κερκύρας

Bar Solutions

Σπύρος Κερκύρας Bar Solutions

article main image

Περιήγηση στην Ιαπωνική και τη Μεξικάνικη κουζίνα για Cocktail & Food Pairing

Είναι γεγονός πως, ένα ταξίδι είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία που μας χαρίζει εικόνες, γεύσεις και ευωδιές που μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή. Ακόμα και όταν ένα ταξίδι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας, μπορούμε να ταξιδέψουμε, νοητά, με τις πέντε αισθήσεις μας, μέσα από ένα βιβλίο, μία ταινία, ένα πίνακα, μια μουσική και βέβαια με μία ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Σίγουρα ο γαστρονομικός χάρτης δεν θα ήταν αυτός που όλοι γνωρίζουμε και απολαμβάνουμε σήμερα χωρίς την επιρροή της Ιαπωνικής και της Μεξικάνικης κουζίνας, δεδομένου ότι αφορούν τις δύο από τις πιο δημοφιλείς και εμπορικές τάσεις στο χώρο της εστίασης. 

  • Ένας γενικός κανόνας σχετικά με την Ιαπωνική κουζίνα είναι, πως λόγω της ντελικάτης φύσης της, δεν της ταιριάζουν τα ποτά με υψηλούς βαθμούς αλκοόλ, διότι τότε, διακινδυνεύουμε να “καλύψουμε” τις λεπτές, φυσικές γεύσεις των εδεσμάτων μας. Εδώ, έρχεται να προστεθεί το σύνηθες ερώτημα: “ το sake είναι ή δεν είναι το κατάλληλο συνοδευτικό για το sushi μας;”. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι απόψεις διίστανται. Για κάποιους, το sake, αποτελεί, με κλειστά μάτια, το ιδανικό ποτό, για τους Ιάπωνες ωστόσο, οι 15 – 20 αλκοολικοί βαθμοί του είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Παρόλα αυτά, επιλέγουν να απολαμβάνουν το sake τους, ζεσταμένο, σε θερμοκρασία 40 βαθμών, ως aperitif. Βέβαια, υπάρχει και η δεύτερη σχολή των εραστών του sake, που το απολαμβάνουν παγωμένο. Σε αυτή την περίπτωση, ιδανική πρόταση αποτελεί ένα spritz με sake αρωματισμένο με cordial elderflower, sour cherry, ή πικραμύγδαλο.
  • Συστατικά όπως πράσινο τσάι, matcha tea, ginger, chili, ακόμα και σόγια, είναι εξαιρετικές επιλογές για cocktails, low abv και mocktails. Συνδυάζουμε  γλυκαντικές ουσίες όπως η αγαύη και το μέλι και toppings όπως ginger pickles, chili flakes, αφυδατωμένες φέτες lime και ανθούς πορτοκαλιού και συνοδεύουμε τόνο, μαγιάτικο, λαβράκι, σολομό σε nigiri και sashimi.
  • Με όλα τα εσπεριδοειδή, από τα κλασσικά - λεμόνι, πορτοκάλι, κλιμεντίνες - μέχρι το yuzu lime, το kaffir lime, το ροζ γκρέιπφρουτ, ετοιμάζουμε δροσιστικές σόδες και sweet and sour cocktails, με βάση το Gin, τα οποία μπορούμε να ετοιμάσουμε και σε hot and sour ή sweet chili εκδόσεις με την προσθήκη chili και wasabi και για βάση την πολύ ταιριαστή Vodka. Φυσικά, με πρωταγωνιστές τα δημοφιλέστερα αποστάγματα αγαύης, την Tequila και το Mezcal, το Μεξικό μας έχει χαρίσει δύο από τα πιο αγαπημένα cocktails, παγκοσμίως, τη Margarita (και στην Tommy Margarita εκδοχή) και την Paloma στα οποία επίσης αξιοποιούμε το lime, το λεμόνι, το πορτοκάλι και το (ροζ) γκρέιπφρουτ. Για το απόλυτο μεξικάνικο γεύμα συνοδεύουμε τη Margarita  και την Paloma μας με compilation Tacos (με κοτόπουλο, γαρίδες, μοσχάρι, chili con carne), burritos, την παραδοσιακή λιχουδιά, μαύρο χοίρο με πουρέ μπανάνας, ή  κάποιο ψητό κρέας με mole σοκολάτας και chili. Εναλλακτικά ένα μπολ nachos με guacamole, sour cream, Pico de Gallo και sticks φρέσκου κάκτου, αποτελούν το τέλειο finger food, χωρίς να ξεχνάμε τις κροκέτες από jalapenos και κίτρινο τυρί, ή τις flautas(φλογέρες με σιγομαγειρεμένο χοιρινό).
  • Η μπύρα, αποτελεί δημοφιλή επιλογή και στις δύο κουζίνες. Οι ξανθές μπύρες αποτελούν το ιδανικό ταίρι των fajitas, των chimichangas, των enchiladas και του chili con carne, ενώ παράλληλα συνοδεύουν, εξίσου ιδανικά, τα sushi rolls. Αξίζει να αναφέρουμε την ginger beer, που ταιριάζει απόλυτα με το sushi και μας δίνει μια εναλλακτική εκδοχή των spritz aperitivos.
  • Για τους λάτρεις του κρασιού - αν και σε πολλές, εναλλακτικές, fusion προτάσεις, έχουμε συναντήσει sushi pairing με κόκκινο κρασί - τα ροζέ, sparkling Riesling, Gewürztraminer και βέβαια τα κρασιά δαμάσκηνου και ρυζιού, αποτελούν την ιδανική βάση για spritz aperitivos, digestives και highballs, που θα απογειώσουν ένα Ιαπωνικό γεύμα και θα προετοιμάσουν ένα Μεξικανικό.