Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog

Ευσταθία - Μαρία Μαράντου

Δικηγόρος, LLM

Ευσταθία - Μαρία Μαράντου Δικηγόρος, LLM

article main image

Υποχρέωση για παροχή πληροφόρησης για τα αλλεργιογόνα τρόφιμα.

Ο Κανονισμός 1169/2011 καθιέρωσε την υποχρεωτική (άρθρο 44) παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα για όλα τα τρόφιμα που προσφέρονται μη προσυσκευασμένα για πώληση στον καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης.

 

Κάθε μονάδα εστίασης οφείλει να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα, αλλά και ένδειξη στους τιμοκαταλόγους, όπου θα καλεί τον καταναλωτή-πελάτη να απευθυνθεί στο προσωπικό της για να ενημερωθεί για τυχόν αλλεργίες ή δυσανεξίες που μπορεί να έχει. 

Ακολουθεί παράδειγμα σήμανσης: «Παρακαλούμε ενημερώστε το προσωπικό της επιχείρησης για τυχόν αλλεργίες ή δυσανεξίες που μπορεί να έχετε, το μενού μας μπορεί (ή είναι πιθανό) να περιέχει ίχνη από αλλεργιογόνες ουσίες».

Τέλος ο νόμος 4235/2014 ορίζει ότι τρόφιμα στα οποία διαπιστώνεται η μη δήλωση αλλεργιογόνων ουσιών, που είτε αποτελούν συστατικά τους είτε βρίσκονται στα τρόφιμα λόγω διασταυρούμενης επιμόλυνσης, κατατάσσονται στα επιβλαβή για την υγεία, δεσμεύονται και εκδίδεται εντολή ανάκλησης από την Αρμόδια Αρχή και απαιτείται άμεσα η ενημέρωση του καταναλωτή. Τέλος η μη  συμμόρφωση επισείει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.