Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog

Ανδρέας Ματθίδης

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

Ανδρέας Ματθίδης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων

article main image

Το σωστό σερβίρισμα των Ελληνικών αποσταγμάτων φαγητού.

Όπως αναφέραμε στο άρθρο για τα Ελληνικά αποστάγματα φαγητού, ο συνήθης αλκοολικός τίτλος που έχουν αυτά τα προϊόντα είναι γύρω στο 40% κατά όγκο.

Αυτό σημαίνει ότι για να καταναλωθούν ως συνοδευτικά φαγητού, τα αποστάγματα αυτά καλό είναι να αραιωθούν με νερό και πάγο (τις περισσότερες φορές) ώστε ο τελικός αλκοολικός βαθμός κατανάλωσης να πλησιάζει αυτόν του κρασιού, δηλαδή γύρω στο 13% Αυτό λοιπόν αναλύεται ως προς μια αναλογία αποστάγματος / νερού = 1/ 2 (ένα μέρος αποστάγματος προς 2 μέρη νερού). 

Η θερμοκρασία του νερού κατά τη διαδικασία της αραίωσης πρέπει να είναι δροσερή προς κρύα καθώς θα υποβοηθηθεί η μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας με τη χρήση και του πάγου.

Σημειώστε ότι τόσο το Ούζο όσο και το Τσίπουρο με γλυκάνισο ΔΕΝ το διατηρούμε στο ψυγείο μας. Ο λόγος είναι ότι οι ανισούχες ενώσεις που περιέχονται σε αυτά τα αποστάγματα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργήσουν «θόλωμα – γαλάκτωμα»  στο προϊόν κάτι που για τα αποστάγματα που δεν έχουν αραιωθεί με νερό τα κάνει να  θεωρούνται ως μη αποδεκτά ποιοτικά ! Ο καταναλωτής την ώρα που του παρουσιάζουμε το απόσταγμα προσμένει να δει ένα υδαρές κρυστάλλινο προϊόν.

Σημειώστε επίσης ότι η διαδικασία σερβιρίσματος τόσο του Ούζου όσο και του Τσίπουρου με γλυκάνισο πρέπει να είναι η εξής:

• ΠΡΩΤΑ σερβίρουμε στο ποτήρι μας το ένα μέρος αποστάγματος, ακολουθούν κάτι λιγότερο από δύο μέρη κρύου νερού και στο ΤΕΛΟΣ ο πάγος !!! Αυτό γίνεται ώστε η μείωση της θερμοκρασίας να γίνει σταδιακά, να δημιουργηθεί ένα πλούσιο γαλάκτωμα και συγχρόνως να ΜΗΝ δημιουργηθούν κρύσταλλοι – λέπια από την απότομη μείωση της θερμοκρασίας.

• Το Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, μπορούμε να το διατηρούμε στο ψυγείο μας μιας και δεν περιέχει ανισούχες ενώσεις ! Η διαδικασία σερβιρίσματος όμως είναι ακριβώς η ίδια με αυτή των ανισούχων μιας και δεν είναι αισθητικά αποδεκτή η πιθανή παρουσία κρυστάλλων κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης του.