Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Αβγό: Υλικό πασπαρτού για όλες τις ώρες!

Τα αβγά εκτός από τις θρεπτικές αξίες που προσφέρουν στον οργανισμό, αποτελούν την ιδανικότερη τροφή με το οποία μπορείτε να δημιουργήσετε πιάτα «υψηλής τέχνης»! Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στα χέρια του μάγειρα, διότι με αυτά μπορεί να εμπλουτίσει τις επιλογές του μενού του και μάλιστα να δημιουργήσει πρωτότυπες γεύσεις για όλες τις ώρες, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Το αβγό είναι γευστικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους, για να αναδείξει τα πιάτα και για να δημιουργήσει μοναδικές συνταγές!

 

Βασικό βήμα πριν προχωρήσετε στην αξιοποίηση των αβγών, είναι να μπορείτε να διακρίνετε  κατά πόσο είναι  φρέσκα και πως θα τα συντηρήσετε σωστά. Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα αβγά έχουν χρονική διάρκεια έως 8 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής τους. Διαφορετικά αν αποθηκευτούν στο ψυγείο η χρονική διάρκεια τους για κατανάλωση είναι περίπου έως 1 μήνα.  

Πώς διακρίνουμε τα φρέσκα αβγά;
Για να διακρίνετε αν είναι φρέσκα τα αβγά σας, προτείνουμε να βυθίσετε τα αβγά σε ένα μπολ με νερό και παρατηρήστε τα:

1. Πολύ φρέσκο αβγό: εκείνο που θα βυθιστεί και θα ακουμπήσει στον πάτο του σκεύους.
2. Φρέσκο περίπου μιας εβδομάδας: εκείνο που θα βυθιστεί ελαφρώς, αλλά το πίσω μέρος του θα παραμείνει ανυψωμένο.
3. Παλιό που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε: εκείνο που επιπλέει κανονικά

Πώς διατηρούμε σωστά τα αβγά;
Ο τρόπος συντήρησης είναι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέχει ένας μάγειρας σε σχέση με τη χρήση του αβγού. Διατηρήστε τα αβγά εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου ή για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια εντός ψυγείου.

Πώς να αξιοποιήσετε τα αβγά στο μενού σας;
Το πιο σημαντικό όμως είναι πώς να εμπλουτίσετε το μενού σας και να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό. Μια έξυπνη ιδέα είναι να δημιουργήστε μια ενότητα στο μενού σας με πιάτα που έχουν ως κύριο υλικό το αβγό και να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιαστούν μικροί & μεγάλοι. 

Ωστόσο μπορείτε ένα κάνετε ακόμα πιο εντυπωσιακό το μενού σας συνδυάζοντας τρόπους χρήσης του αυγού με στοιχεία της ελληνικής και της γαλλικής κουζίνας!

Εμείς σας δίνουμε τις παρακάτω ιδέες για να ξεκινήσετε:
1. Tartine ψωμί σικάλεως με αβγό ποσέ, σπανάκι, παρμεζάνα & τσιπς ζαμπόν
2. Αβγό brouiller με ροκφόρ και σxoινόπρασο που σερβίρεται μέσα στο κέλυφος του αβγού
3. Αβγό cocotte που σερβίρεται σε πήλινα μπολάκια

 

Extra συμβουλες:
- Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για το αβγό ποσέ είναι ο εξής: Σε ένα μπολάκι μικρό τοποθετούμε διάφανη μεμβράνη (που να εξέχει από το μπολ). Σπάμε ένα αβγό μέσα στο μπολ.  Τυλίγουμε σαν μπαλάκι τη μεμβράνη αφήνοντας λίγο αέρα μέσα. Τοποθετούμε το αβγό μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.  Μετά από 3 λεπτά είναι έτοιμο!

- Υπάρχουν λευκά και καφέ αβγά. Μην πιστεύετε ότι εξαιτίας του διαφορετικού χρώματος έχουν και διαφορετικές θρεπτικές ουσίες. Η διαφορά του χρώματος οφείλεται στην «ράτσα» της κότας. Οπότε μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιείστε και τα δύο. Η μόνη διαφορά είναι στην παρουσίαση του πιάτου αν χρησιμοποιήσετε το κέλυφος του αβγού.

 

Καλή επιτυχία!

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Jean Louis Capsalas

1-(1).jpg