Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Coffee Time! Πόσο σωστά την αξιοποιεί το café σας;

Ο καφές είναι η αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο. Και όχι άδικα καθώς έχει μοναδική γεύση και άρωμα ενώ σε μικρή κατανάλωση λειτουργεί και ως διεγερτικό με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας!

 

Στη χώρα μας η κατανάλωση καφέ είναι αρκετά μεγάλη αφού σύμφωνα με στοιχεία στατιστικών οι Έλληνες ετησίως πίνουν περίπου 6 δισεκατομμύρια φλυτζάνια καφέ καταλαμβάνοντας έτσι μια θέση στην πρώτη εικοσάδα των χωρών σε πιο μεγάλη κατανάλωση καφέ! Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 καφέ την ημέρα για κάθε Έλληνα ενώ σύμφωνα με έρευνες περίπου το 97% των Ελλήνων πίνουν καφέ έστω μια φορά το μήνα!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους δείχνοντας την αδυναμία των καταναλωτών σε αυτό γευστικό και διεγερτικό ρόφημα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, το ότι υπάρχουν πάρα πολλά είδη καφέ και πολλοί τρόποι να τον απαολαύσεις. Από το διάσημο φραπέ μέχρι και τον ιταλικό latte οι λάτρεις του καφέ δείχνουν τις προτιμήσεις τους. Μάλιστα κατά τους ζεστούς μήνες είναι ραγδαία η αύξηση κατανάλωσης των κρύων καφέδων στα περισσότερα είδη.

Οι ποικιλίες καφέ είναι η Arabica που είναι το πιο παλιό είδος φυτού του καφέ που οι  κόκκοι της είναι χαμηλοί σε καφεΐνη και έχουν υψηλή γεύση και άρωμα. Η Robusta που καλλιεργείται κυρίως στη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι καρποί αυτής της ποικιλίας είναι λιγότερο γευστικοί και αρωματικοί αλλά περιέχει διπλάσια σχεδόν καφεΐνη από αυτή που περιέχει ο καρπός Arabica. Η Βραζιλία και η Κολομβία επίσης έχουν πολύ σημαντικές καλλιέργειες και βιομηχανίες για την παραγωγή καφέ με πολύ αξιοσέβαστη παρουσία στην παγκόσμια αγορά.

Ανάλογα με την παρασκευή του καφέ,  παρασκευάζονται κάθε λογής ροφήματα.

Ο καφές και η παρασκευή του εξελίσσεται συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες και γι’ αυτό και το  λεξιλόγιο που τον χαρακτηρίζει έχει εμπλουτιστεί ανάλογα με τα είδη του. Μερικά γνωστά παραδείγματα είναι:

 • Americano/ Αμερικάνικος: Ο εσπρέσσο με καυτό νερό
 • Cafe con leche: Espresso με αχνιστό γάλα.
 • Caffe con panna: Espresso που σερβίρεται με λίγη κρέμα γάλακτος.
 • Cafe au lait: Είδος Γαλλικού καφέ που φτιάχνεται με βραστό γάλα.
 • Caffe corretto: Espresso με λικέρ, κονιάκ ή μπράντυ.
 • Cafe freddo: Κρύος espresso σερβιρισμένος με παγάκια
 • Cafe latte: Espresso με αφρώδες γάλα.
 • Cafe macchiato: Espresso με λίγο αφρόγαλα.
 • Cafe mocha: Espresso, σιρόπι σοκολάτας και αφρόγαλα.
 • Cappuccino: Espresso, με αφρόγαλο ή κρέμα γάλακτος. Σερβίρεται με σκόνη κακάο ή κανέλας.
 • Doppio: Διπλή δόση εσπρέσσο.
 • Mochaccino: Καπουτσίνο με σοκολατένιο αφρόγαλα.

Ένα καλό μυστικό για να  αξιοποιήσετε ως επιχείρηση την αγαπημένη ώρα του καφέ είναι να προσαρμοστείτε με την coffee time! Τι εννοούμε με αυτό;

Το πρωί προτείνετε έναν  καφέ με γάλα (πχ. διπλός καπουτσίνο, latte κλπ.), μετά το μεσημεριανό έναν espresso και για το απόγευμα επειδή ο καφές αποκτά τον ρόλο του ροφήματος μπορεί να είναι ένα είδος που συνοδεύεται από κάποια γεύση ή σιρόπι, να περιέχει κανέλα. 

Με αυτόν τον τρόπο δίνετε επιλογές στους πελάτες σας ενώ διαδίδετε και μερικές πληροφορίες για τα είδη του καφέ, ώστε να τα έχουν υπ ‘όψιν τους.

Παράλληλα, ανάλογα πάντα με τα είδη, προτείνετε happy hours για τον καφέ που θα περιλαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το πρωί για παράδειγμα προσφέρετε έκπτωση σε έναν διπλό καπουτσίνο, το μεσημέρι σε έναν μόνο εσπρέσο και το απόγευμα σε έναν καφέ με σιρόπι. Επίσης, φτιάξτε πακέτα προσφορών που θα συνδυάζεται ο αγαπημένος καφές του πελάτη με κάποιο γλυκό.