Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Έθνικ κουζίνες: Η γοητεία του εξωτικού!

Σημαντική μερίδα του κοινού ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τις εθνικές κουζίνες και να δοκιμάσει πιάτα από μακρινές χώρες. Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε μια γεύση από τις κουζίνες του κόσμου στους πελάτες σας, ακόμη και αν το κατάστημά σας δεν ανήκει στην κατηγορία «έθνικ».  

 

Με την έννοια ότι η έθνικ κουζίνα είναι η παραδοσιακή εθνική κουζίνα της χώρας, τότε κάθε χώρα είναι και μια έθνικ κουζίνα. Κάτι τέτοιο όμως πρακτικά δεν ισχύει, καθώς με τον όρο «έθνικ» εννοούμε το εξωτικό και το μακρινό που διατηρούν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα και δεν έχουν ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές κουζίνες (όπως αντιθέτως συμβαίνει με τη γαλλική, την ιταλική ή την αμερικανική).
Ένας επιχειρηματίας της εστίασης καλείται να αξιοποιήσει τις πιο δημοφιλείς έθνικ συνταγές, ειδικά σήμερα που σε πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, η έθνικ κουζίνα μπαίνει (και στο πρωινό και στο brunch αλλά και στα κυρίως) σε απόλυτα μοντέρνα εστιατόρια, εμπλουτίζοντας κάθε κατάλογο.

Κατηγορίες έθνικ κουζινών
Οι βασικές έθνικ κουζίνες είναι τέσσερις: Της Αφρικής (Αιθιοπία, Νιγηρία, Μαρόκο), της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανος,) της Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ινδία, Βιετνάμ) και της Νότιας Αμερικής (Περού, Βραζιλία, Μεξικό). Κάθε κατηγορία ξεχωρίζει για τις πρώτες ύλες, τον τρόπο παρασκευής και μαγειρέματος, αλλά και σερβιρίσματος (λ.χ. σε ειδικά σκεύη).

Τάσεις
Ρίχνοντας μια ματιά στο τι συμβαίνει με τις έθνικ κουζίνες στο εξωτερικό, ιδού οι γευστικές προτάσεις που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να βάλετε στο μενού σας, μιας και γίνονται ανάρπαστες διεθνώς, αλλά ταιριάζουν και με την ελληνική κουζίνα.
Σακσούκα: Με κόκκινα και πράσινα λαχανικά, αυγά, μπαχαρικά και τυριά για ένα απολαυστικό brunch, αυτό το έδεσμα μας έρχεται από τη Βόρεια Αφρική.
Παράθα Ρότι: Αυτό το ινδικής προέλευσης επίπεδο ψωμί, σαν πίτα που παρασκευάζεται εξαιρετικά εύκολα μπορεί να ταιριάξει ιδανικά με ένα πικάντικο ινδικό κοτόπουλο.  
Τόφου σκραμπλ: Με καταγωγή από την Κίνα, είναι ένα παράγωγο της σόγιας (από πάστα φασολιού σόγιας) που μοιάζει με λευκό τυρί και μπορεί να μαγειρευτεί όπως γίνονται τα αυγά, να προστεθεί στις σαλάτες ή να συνοδέψει τα γεύματα.      
Χούμους πειραγμένο: Από την κλασική συνταγή της Μέσης Ανατολής που θέλει ταχίνι, ρεβίθια, λεμόνι και λάδι, έχουμε περάσει πλέον σε πολύ ενδιαφέρουσες παραλλαγές, με παντζάρι, με καρότα, με εσπεριδοειδή, με κουνουπίδι.
Λόμο σαλτάδο: Από την πιο δυναμική έθνικ κουζίνα σήμερα, αυτή του Περού, μας έρχεται αυτό το πιάτο που έχει επιρροές και από την Ασία. Λωρίδες ψητού μοσχαρίσιου κρέατος συνδυάζονται με πατάτες τηγανητές, ξερά κρεμμύδια, ρύζι και σος σόγιας.

Tips
● Οι επιχειρηματίες που προσφέρουν έθνικ κουζίνα θα πρέπει να υπολογίζουν και τον παράγοντα του ποτού: αναψυκτικά, μπύρες, κρασιά και αποστάγματα από τις χώρες του μενού ολοκληρώνουν την εμπειρία και διευρύνουν τους ορίζοντες των πελατών.  
●  Η ποικιλομορφία των ελληνικών πρώτων υλών σας επιτρέπει να προσαρμόσετε μία έθνικ συνταγή πάνω σε υλικά της πατρίδας μας. Μην το φοβηθείτε!
●  Οι αυθεντικές εξωτικές σάλτσες και σος είναι απαραίτητες όταν δοκιμάζετε με την έθνικ κουζίνα. Επενδύστε στην ποιότητα και εμπιστευτείτε κάποιον αξιόπιστο προμηθευτή.     

Συνταγή Δ. Σκαρμούτσου
Φαλάφελ με Κινόα & Χούμους

Υλικά
2 φλ. μαγειρεμένο κινόα
½ φλ. Χούμους σαλάτα
1 αβγό
¼ φλ. τρίμμα φρυγανιάς
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
4 αραβικές πίτες
Μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα
Τζατζίκι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε 15 λεπτά για να δέσει το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα (ή τα πλάθουμε σε κυλίνδρους) και τηγανίζουμε για 7 λεπτά περίπου την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Το σερβίρουμε ζεστά ή κρύα μέσα σε πίτες, μαζί με ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι και τζατζίκι.

Συνταγή Δ. Σκαρμούτσου
Κινέζικο τηγανιτό ρύζι

Υλικά
4 φλ. καστανό ρύζι μπασμάτι
¾ φλ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 ½ κ.σ. λάδι
1 αβγό, χτυπημένο
3 σταγόνες σόγια σος
3 σταγόνες σησαμέλαιο
200 γρ κοτόπουλο, μαγειρεμένο σε κομμάτια
½ φλ. καρότο, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα
2 κ.σ. σόγιας σως
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε το μπασμάτι για 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. λάδι σε βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη. Αφαιρούμε το τηγάνι από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε 3 σταγόνες σόγια σος και 3 σταγόνες σησαμέλαιο στο αβγό, που έχουμε χτυπήσει και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε ½ κ.σ. λάδι στο wok και προσθέτουμε το αβγό. Κουνάμε το τηγάνι, για να πάει το αβγό παντού, φροντίζοντας να ψηθεί και από τις 2 πλευρές. Το αφαιρούμε και το ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. λάδι στο τηγάνι και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο, μαζί με το καρότο, την πιπεριά, το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρύο καστανό ρύζι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. σόγια σος και το αβγό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Σερβίρουμε τοποθετώντας έξτρα σόγια σος στο τραπέζι.

Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο