Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Ιταλικά cocktails: Καλώς ήρθατε στον κόσμο των aperitivo!

Η τάση των aperitivo cocktails διευρύνει την γκάμα της. Ραφινάρεται και καθιερώνεται με δυνατή παρουσία σε κάθε μπαρ και χώρο εστίασης. Εδώ, θα βρείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αξιοποιήσετε τη δυναμική αυτή τάση και να τα συμπεριλάβετε –οπωσδήποτε- στους καταλόγους σας. 

 

Η Ιταλία έχει τον δικό της μοναδικό τρόπο να προσεγγίζει τα cocktails. Γλυκόπικρα, με αρώματα σύνθετα, αναβράζοντα, με ιστορία σημαντική. Οι χρωματικοί τους τόνοι, συνήθως είναι κόκκινοι και πορτοκαλί. Τι καλύτερο για να ξυπνήσουν τις αισθήσεις! Τα aperitivo ξεχωρίζουν για την ευκολία παρασκευής τους και τον ήπιο χαρακτήρα τους. Τόσο που μπορείτε να τα απολαύσετε ακόμη και μετά το μεσημεριανό φαγητό, δίπλα στη θάλασσα αλλά γιατί όχι και νωρίς το απόγευμα αντί για καφέ.

Spritz
Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Βένετο. Ήταν η περίοδος που βρισκόταν υπό την αυστριακή κατοχή. Οι αυστριακοί δεν μπορούσαν να καταναλώσουν τα ιταλικά κρασιά και ζητούσαν να τους τα αραιώσουν με νερό. Κάπως έτσι, γεννήθηκαν τα spritz. Για την αυθεντική συνταγή, αναμείξτε prosecco, με ένα ιταλικό πικρό λικέρ και ανθρακούχο νερό, σε αναλογία: 3 μέρη κρασιού, 2 μέρη λικέρ και 1 μέρος σόδας ή ανθρακούχου νερού.

Aperol spritz
Το πιο γνωστό spritz είναι το Aperol spritz με καταγωγή από τη Βενετία. Η Παρασκευή του είναι εξαιρετικά εύκολη αρκεί να μετρήσει κανείς: 3,2,1. Να βάλει δηλαδή σε ένα ποτήρι κρασιού με πάγο, 3 μέρη prosecco, 2 μέρη Aperol και 1 μέρος σόδα. Τελευταία πινελιά αποτελεί μια καλή φλούδα πορτοκαλιού!

Americano
Πολύ αγαπημένο και εξίσου εύκολο cocktail είναι το Americano. Φέρει την υπογραφή του Gaspare Campari και δημιουργήθηκε το 1800. Το Americano αποτελείται και αυτό από 3 μόνο συστατικά. Σε χαμηλό ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε ίση ποσότητα Campari και κόκκινου βερμούτ μαζί με λίγη σόδα και μια φλούδα λεμονιού.

Negroni
Η ιστορία του Negroni είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Το 1919, ο κόμης Camillo Negroni ζήτησε από τον υπεύθυνο του café Casoni ένα δυνατό Americano. Οι οδηγίες του κόμη σαφείς. Τι έλεγαν; Να αντικαταστήσει τη σόδα με gin και τη φλούδα λεμονιού με φλούδα πορτοκαλιού. Κάπως έτσι γεννήθηκε ένα από τα πιο διάσημα cocktails. Για την παρασκευή του βάλτε σε ένα old fashioned ποτήρι με πάγο, ίσες ποσότητες από Campari, γλυκό βερμούτ και gin.

Boulevardier
Το Boulevardier είναι ίσως λιγότερο γνωστό αλλά είναι πολύ απολαυστικό και σοφιστικέ. Αναμειγνύει το bourbon με βερμούτ και Campari. Για να το φτιάξετε, προσθέστε ενάμιση μέρος ουίσκι bourbon, ένα μέρος Campari και ένα μέρος Martini Rosso. Αναδεύστε τα συστατικά και σερβίρετε σε ποτήρι με πάγο, με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Bellini
Για το τέλος αφήσαμε το πιο ντελικάτο από τα aperitivo cocktails, το οποίο σερβίρεται σε ποτήρι σαμπάνιας. Γνήσιο ιταλικό aperitivo που είναι βασισμένο στο prosecco cocktail το οποίο ανακαλύφθηκε στο Harry’s Bar στη Βενετία. Αρκεί στο ένα μέρος κρασιού prosecco να προσθέσετε ενάμιση μέρος φρέσκου χυμού ροδάκινο και να γαρνίρετε με μια φέτα από ροδάκινο.

Tips:

-Δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσετε τις ετικέτες που αναφέρονται παραπάνω. Μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με παραπλήσιες και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο οικονομικές.

-Για το απόλυτο ιταλικό cocktail, επιλέξτε το ποιοτικότερο ανθρακούχο νερό. Κατά προτίμηση κάποιο με χαμηλό νάτριο.

-Κοστολογήστε σε φιλικές τιμές τα συγκεκριμένα cocktails καθότι η λογική είναι να μπορεί κάποιος να απολαύσει και δύο, γιατί όχι και τρία!

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Jean Louis Capsalas

Δειπνοσοφιστήριο