Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Κρασί & φαγητό: Δείτε τους ιδανικούς συνδυασμούς που θα απογειώσουν τα πιάτα σας!

Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο σωστός συνδυασμός φαγητού και ποτού μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις των πιάτων σας! Υπάρχουν βασικοί κανόνες για το ποιο κρασί πρέπει να συνοδεύει κάθε πιάτο, με πιο ξακουστό ότι το κόκκινο κρασί ταιριάζει με το κόκκινο κρέας, ενώ το λευκό με το λευκό κρέας.

 

Παρακάτω ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη αντιστοιχία φαγητού-κρασιού ανάλογα με:

Το χρώμα του κρασιού.  Το λευκό κρασί ταιριάζει περισσότερο με το λευκό κρέας, λευκές σάλτσες και τα ψάρια. Αντίθετα το κόκκινο κρασί με το κόκκινο κρέας και τις σκούρες σάλτσες.
Το άρωμα του.  Τα παρόμοια αρώματα φαγητού-κρασιού ταιριάζουν καλύτερα. Για παράδειγμα, λευκό κρασί με φρουτώδες άρωμα ταιριάζει περισσότερο με φαγητά-σαλάτες που περιέχουν φρούτα.  Ενώ, ένα λευκό κρασί με καπνιστά αρώματα ταιριάζει περισσότερο με ψάρι και καπνιστά τυριά.  Από την άλλη, ένα κόκκινο παλαιωμένο κρασί ταιριάζει περισσότερο με κυνήγι ή με σάλτσες.
Τη γεύση του.  Τα πιάτα με λιπαρά συνδυάζονται καλύτερα με κρασί μεγάλης οξύτητας.  Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με γλυκά φαγητά ακόμα και με επιδόρπια.

Προτάσεις για ιδανικές επιλογές κρασιού για κάθε πιάτο:

 • Ψάρια-όστρακα-θαλασσινά: λευκό κρασί ποικιλίας Ασύρτικο ή Chardonnay
 • Κοκκινιστό Κρέας με πολλά μπαχαρικά και κόκκινη «βαριά» σάλτσα: κόκκινο κρασί ποικιλίας Ξυνόμαυρο
 • Αρνί ή κατσίκι ή οποιοδήποτε κρέας μέσα σε πικάντικη σάλτσα: κόκκινο κρασί Syrah, το οποίο είναι εξίσου ιδιαίτερα πικάντικο στα αρώματά του.
 • Πουλερικά: ακολουθούν τον κανόνα λευκό κρέας – λευκό κρασί.
 • Χοιρινό: ένα ωραίο κόκκινο Αγιωργίτικο ή ακόμα και μια Μαυροδάφνη θα τονίσει πολύ την γεύση του πιάτου.
 • Λαχανικά: λευκά κρασιά με πλούσιο χρώμα ή ακόμα και κόκκινα φρουτώδη
 • Λαδερά ή ζυμαρικά με θαλασσινά: ένα ροζέ κρασί είναι ο απόλυτος συνδυασμός
 • Τυριά: Με τα μαλακά τυριά επιλέγουμε γλυκό κρασί, ενώ με τα κίτρινα τυριά προτιμήστε κόκκινα κρασιά, όπως Merlot, Syrah ή Αγιωργίτικο. Συγκεκριμένα για την παρμεζάνα, ο ιδανικός συνδυασμός είναι αφρώδες κρασί ή ακόμα και σαμπάνια.
 • Πιάτα με φρέσκα μυρωδικά:  Λευκό κρασί, όπως Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά ταιριάζει πολύ με πιάτα που έχουν μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός, φρέσκο κρεμμυδάκι ή δενδρολίβανο.
 • Σιροπιαστά Γλυκά: λευκά κρασιά, όπως Μοσχάτο Σάμου ή Vissanto Σαντορίνης.
 • Επιδόρπια: Εκείνα που περιέχουν φρούτα και κρέμα συνδυάζονται με γλυκά αφρώδη κρασιά, ενώ η σοκολάτα με κόκκινο, για παράδειγμα Μαυροδάφνη ή Port.

 

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Jean Louis Capsalas

1-(1).jpg