Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Μπίρα: τα είδη, οι αποχρώσεις και τα μυστικά της ξανθιάς αγαπημένης

Η μπίρα πρωτοεμφανίστηκε πριν από 5.500-6.000 χρόνια. Ένα ξεχασμένο βρεγμένο καρβέλι κριθαρένιο ψωμί ήταν η αιτία να αρχίσει μια ζύμωση που οι άνθρωποι παρατήρησαν και εξέλιξαν. Με την πάροδο του χρόνου, οι συνήθειές μας άλλαξαν, με αποτέλεσμα η κατανάλωση μπίρας να μην γίνεται μόνο εποχιακά και με σκοπό να μας ξεδιψάσει, αλλά στη διάρκεια όλου του χρόνου. 

 

Πολλά εστιατόρια, έχουν ξεκινήσει να προσαρμόζουν το μενού τους με κύριο συνοδευτικό τη μπίρα. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή… και να γνωρίζετε τα ακόλουθα 4 tips για τη σχέση μπίρας και φαγητού.

1.       Οι μπίρες που έχουν υψηλό βαθμό αλκοόλ και έντονα χαρακτηριστικά δεν είναι κατάλληλες για να συνοδεύσουν κάποιο πιάτο. Αυτές καλό είναι να τις επιλέξετε και να τις προτείνετε στους πελάτες σας μόνο για after dinner κατανάλωση.

2.       Μια μπίρα ταιριάζει με ένα φαγητό, μόνο όταν έχουν τα ίδια αρώματα ώστε το ποτό να αλληλοσυμπληρώνει το φαγητό. Για παράδειγμα η μοσχαρίσια μπριζόλα συνδυάζεται με μία κόκκινη ale μπίρα διότι ταιριάζει πλήρως με τα αρώματα ενός καλοψημένου κρέατος.

3.       Με τη συνοδεία των ορεκτικών ή των πρώτων πιάτων, η πιο κατάλληλη μπίρα είναι η πικρή διότι ανοίγει την όρεξη.

4.       Οι έντονα φρουτώδεις μπίρες ταιριάζουν με λιπαρά φαγητά αφού ισορροπούν τη λιπαρότητα που βγάζει το πιάτο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΠΙΡΑΣ

Είναι μύθος ότι η μπίρα πρέπει πάντα να σερβίρεται παγωμένη. Μια καλή και ποιοτική μπίρα πρέπει να σερβίρεται σε ενδιάμεση θερμοκρασία. Ούτε παγωμένη, ούτε σε θερμοκρασία δωματίου. Οι ανοιχτόχρωμες μπίρες σερβίρονται κατά κανόνα κρύες σε αντίθεση με τις βαριές και σκουρόχρωμες μπίρες που σερβίρονται ζεστές. Οι μπίρες αγγλικού τύπου σερβίρονται σε θερμοκρασία κελαριού (12-14  oC) και στις ενδιάμεσες θερμοκρασίες σχεδόν όλες οι υπόλοιπες.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ CHEF

Ζυμαρικά και μπίρα: Αν τη σάλτσα των ζυμαρικών που έχετε επιλέξει λόγω καλοκαιριού είναι ανάλαφρη με βάση τα λαχανικά ή τα βότανα τότε επιλέξτε να συνοδεύσετε το πιάτο αυτό με μια Γερμανική Lager. Η πικράδα που αφήνει η μπίρα θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τα αρώματα των βοτάνων ή των λαχανικών.

Επίσης ανά κατηγορία οι μπίρες μπορούν να συνδυαστούν ως εξής:

  • Ορεκτικά (σαλάτες – σούπες ) συνδυάζονται άψογα με Lager ξανθές ή με καστανές Amber Ales.
  • Το Ψάρι συνδυάζεται με μπίρα Weiss (σταρένιες) ή με πολύ σκούρες Ales για τα οστρακοειδή.
  • Το κοτόπουλο συνδυάζεται με σκούρες Αmber Αles και Τriple μπίρες.  Το αρνί επίσης συνδυάζεται με σκούρες και πικάντικες μπίρες, ενώ το μοσχάρι με Pales ή Stout.

Καλή επιτυχία!

Από το Δειπνοσοφιστήριον Catering 
& τον Chef Jean Louis Capsalas

Δειπνοσοφιστήριο