Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Μπύρα: Η επιλογή της παρέας! Μάθετε όσα πρέπει για να ξεχωρίσετε.

Η μπύρα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ποτά στην Ελλάδα, η κατανάλωσή της κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και αποτελεί μια διαχρονική επιλογή, που γνωρίζει μάλιστα ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με την αγορά πλέον να περιλαμβάνει εκατοντάδες διαθέσιμους τύπους που μπορούν να καλύψουν κάθε απαίτηση.

 

Τα είδη της μπύρας είναι τρία και παρατηρούνται ανάλογα  με τη ζύμωση της μπύρας: Οι αφροζύμωτες (Ale), οι βυθοζύμωτες (Lager) και οι φυσικής ζύμωσης. Για την ικανοποίηση των καταναλωτών, είναι σημαντικό να υπάρχουν διαθέσιμες ποικιλίες από το κάθε είδος συνοδευόμενο από νόστιμες γεύσεις όπως λουκάνικα με ασιάτικες σάλτσες, πατάτες με dip, αλείμματα τυριού με πρέτσελ, μπουκιές κοτόπουλο με σουσάμι και σάλτσα. Φυσικά η κάθε ποικιλία μπύρας έχει διαφορετική γεύση οπότε και τα συνοδευτικά πρέπει να είναι ανάλογα. Οι νέες τάσεις πάντως απαιτούν μοναδικές και ιδιαίτερες ποικιλίες μπύρας όπως για παράδειγμα είναι οι μοναστηριακές μπύρες ή οι μπύρες τοπικών ζυθοποιών!

Πώς επιλέγουμε και πώς συντηρούμε την μπύρα

Πάνω στη συσκευασία της μπύρας, είναι σημαντικό να τσεκάρει κανείς τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης για να εξασφαλίσει πως αγοράζει τις κατάλληλες μπύρες, αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο για αλλοιώσεις στο προϊόν εξαιτίας της γήρανσης και της ακατάλληλης αποθήκευσης.

Η συντήρηση αποτελεί επίσης παράγοντα αποφασιστικής σημασίας. Η έκθεση στο φως προκαλεί χημικές αλλαγές στη σύνθεση, δυσάρεστες οσμές και αλλοιώσεις στο προϊόν. Εκτός από το φως και η έκθεση σε έντονες κινήσεις κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας και της γεύσης της μπύρας. Οι διαδικασίες που οδηγούν στην αλλοίωση και επιδρούν αρνητικά στο προϊόν, ενισχύονται και επιταχύνονται επίσης από την ανάδευση της μπύρας  που προκαλείται από περιττές μετακινήσεις του προϊόντος και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται και να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Οι δυνατές μπύρες όπως οι σκουρόχρωμες ales, οι tripels κλπ είναι προτιμότερο να αποθηκεύονται και να συντηρούνται σε θερμοκρασία επιπέδου των 12 βαθμών Κελσίου, οι τυπικές ales όπως οι IPAs, οι stouts κλπ σε θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές ενός κελαριού στους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι πιο ελαφρές και ευρύτατα διαδεδομένες όπως lagers, pilsners κλπ διατηρούνται σε θερμοκρασίες ψύξης των 7 βαθμών. Συνολικά ο κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τόσο υψηλότερη  η θερμοκρασία συντήρησης και το αντίστροφο.