Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Παραδοσιακό καφενείο-ουζερί, το καμάρι της γειτονιάς! Να οι τρόποι να το καταφέρετε.

Το καφενείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της κοινωνίας μας. 

 

 

Το πρώτο καφενείο όμως λειτούργησε στη Μέκκα, ενώ κατά το 17ο αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη όπου και τα πιο πολλά καφενεία ανήκαν σε Έλληνες.

Στην Ελλάδα τα πρώτα καφενεία λειτούργησαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου αποτελούσαν χώρο σύναξης για Τούρκους, Αρμένιους, Αρβανίτες, Βλάχους και Έλληνες! Σε όλη την ιστορία τους τα καφενεία ήταν κυρίως ένας χώρος για άνδρες.  Εκεί μπορούσε κανείς να γευτεί καφέ και ναργιλέ, διάφορα γλυκά και ποικίλα ροφήματα. Ήταν χώροι αντάμωσης  και συνάθροισης διάφορων ανθρώπων, διανοούμενων και μη, όπου και ανέπτυσσαν θέματα κοινωνικού, πολιτικού αλλά και προσωπικού περιεχομένου!

Τα καφενεία λοιπόν κουβαλούν σπουδαία παράδοση, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το στοιχείο της αντρικής παρέας και της αντάμωσης έχει διατηρηθεί και στις μέρες μας σε πολλά χωριά, σε μικρότερες πόλεις, αλλά και στην Αθήνα.

Για να διατηρηθεί η ζεστασιά και ο παραδοσιακός συμβολισμός του καφενείου αλλά και για να μπορέσει συγχρόνως να συμβαδίσει με το πνεύμα της εποχής, χρειάζεται να γίνονται κάποιες αλλαγές. Έτσι η  ανανέωση του καφενείου σας θα ήταν πολύ αποτελεσματική. Μπορείτε να αναπαλαιώσετε μερικά έπιπλα και αντικείμενα, ώστε να παντρέψετε το παλιό και παραδοσιακό με το σύγχρονο, σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν σερβίτσια σε vintage στυλ, έπιπλα εποχής, μαξιλάρια με παραδοσιακά σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μια σύγχρονη και δημιουργική ανανέωση αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσετε το  παραδοσιακό στοιχείο!

Σημαντικές είναι επίσης και οι ποικιλίες γεύσεων που εναλλάσσονται με την εποχή για να μην «βαρεθούν» οι θαμώνες. Μπορείτε να προτείνετε γεύσεις με παραδοσιακές ονομασίες και συνταγές καθώς και μεζέδες με “παλιά” αρώματα!

Επίσης, για να τονίσετε τη ζεστασιά και το παρεϊστικο κλίμα του καφενείου, μην παραλείπετε το κέρασμα σε περιπτώσεις που ταιριάζει, όπως σημαντικές γιορτές και περιστάσεις του έτους.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δε θα κερδίσουν μια θέση στην κορυφή εάν λείπει η ευγένεια και η σωστή εξυπηρέτηση. Το μυστικό των καφενείων είναι η επικοινωνία και οι σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων. Και αυτό θα ξεκινήσει από εσάς και το προσωπικό σας! Ένα αληθινό χαμόγελο άλλωστε δημιουργεί αντίκτυπο, και στρώνει το δρόμο για πολλά άλλα χαμόγελα!