Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Tips και ιδέες για το παιδικό μενού του εστιατορίου σας!

Κάνοντας το εστιατόριο σας φιλικό προς τα παιδιά, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την επισκεψιμότητά του. Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές που σας δίνουμε για να κάνετε το εστιατόριο σας το αγαπημένο της οικογένειας.

 

Σήμερα οι γονείς φοβούνται την επιδημία που λέγεται παχυσαρκία και θέλουν να δώσουν υγιεινά γεύματα στα παιδιά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσετε τις (φρέσκιες) τηγανητές πατάτες ή τα λουκάνικα από το παιδικό μενού, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριλάβετε υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, γάλα, ψάρι ή κοτόπουλο. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα με την οποία πρέπει να προσεγγίσετε το θέμα, ωστόσο είναι και πολλά άλλα που πρέπει να προσέξετε:

● Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνιση του πιάτου. Τα παιδιά τρώνε ακόμη και ωμά λαχανικά αν τα παρουσιάσετε ωραία και με φαντασία. Ανθρωπάκια από διάσημα animation (που μπορούν λ.χ. να σχηματιστούν από λαχανικά και τυριά), πολύχρωμα έργα τέχνης, χαρά και χιούμορ θα πρέπει να είναι τα συστατικά του food design.   

● Η ποσότητα των γευμάτων πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών συν 20% παραπάνω ποσότητα για να μην μοιάζουν τα πιάτα φτωχά στους γονείς. Ωστόσο, μην τα παραφορτώνετε.  

● Τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά αλατισμένα, πολύ ζεστά ή πολύ λιπαρά, αλλά πρέπει να έχουν μια γευστική ισορροπία που δεν θα υπερβάλλει. Αν ένα πιάτο φαίνεται αλμυρό σε έναν μεγάλο μία φορά, στα παιδιά αυτό συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερη ένταση. Εννοείται πώς τα μπαχαρικά δεν επιτρέπονται. 

● Οι γονείς σίγουρα θα εκτιμήσουν τις πρώτες ύλες που προέρχονται από ένα αγρόκτημα ή κάποιον τοπικό παραγωγό και ειδικά τα βιολογικά τρόφιμα, για τα όποια έχει αποδειχθεί ότι θα πλήρωναν παραπάνω.  

● Για ένα φιλικό προς τα παιδιά εστιατόριο απαραίτητος είναι και ο σχετικός εξοπλισμός, από ψηλές καρέκλες –ταΐστρες, μέχρι παιδικά μαχαιροπήρουνα και λοιπά παιδικά σετ. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια παιδική γωνιά μέσα στο εστιατόριο, με παιδικά πολύχρωμα καρεκλάκια, τραπεζάκια, μεγάλα μαξιλάρια στο πάτωμα, ενδεχομένως και κάποια παιχνίδια. Φροντίστε αυτό το μέρος να είναι ορατό όπου και αν κάθονται οι γονείς. 

● Τα παιδιά προτιμούν τους γλυκομίλητους και ευγενικούς  σερβιτόρους που τους κοιτάνε στα μάτια όταν παραγγέλνουν. Και αυτό γιατί θέλουν να αντιμετωπίζονται ισότιμα και οι προτιμήσεις τους να λαμβάνονται υπόψη, αλλά θέλουν και να τα κανακεύουν. Θέλουν επίσης να αποφασίζουν αυτά για το τι θα τρώνε -εδώ θα χρειαστεί μια διακριτική συνεργασία με τους γονείς ώστε να αποφευχθούν ανθυγιεινές επιλογές- και αγαπούν τα πλατιά χαμόγελα του προσωπικού ακόμη και όταν κάνουν σκανδαλιές. 

Μοντέρνες ιδέες για το παιδικό μενού
Σούπα καρότου και τοστ με τυρί
Μικρή πίτσα με μπρόκολο και ψητές πιπεριές
Μίκρη πίτσα με σάλτσα ντομάτας και τυρί
Τρίγωνα σφολιάτας γεμισμένα με πουρέ πατάτας
Λουκανικοπιτάκια με ελαφριά μπεσαμέλ στη γέμιση
Ρύζι με κοτόπουλο και λαχανικά
Πένες σε σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί
Τσιζμπεργκερ με ελληνικό κασέρι και ντομάτα
Μπουκιές μπακαλιάρου με ελαφριά μαγιονέζα
Μαλακά τηγανητά κεφτεδάκια με γιαούρτι
Muffins με πορτοκάλι και βατόμουρο
Μηλόπιτα με φρέσκα μήλα.
Αυγοφέτες με κρέμα τυριού και φράουλες
* Συνοδέψτε όλα τα παραπάνω με χυμό, αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη ή ένα απολαυστικό μίλκσεϊκ φράουλας

Συνταγή Δημήτρη Σκαρμούτσου

Σάντουιτς με αβγοσαλάτα
Υλικά
Για την αβγοσαλάτα:
6 σφιχτά αβγά βρασμένα, κρύα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
¼ φλ. Μαγιονέζα
½ κ.γ ξύσμα λεμονιού και 1 & ½ κ.γ. χυμό λεμόνι
1/3 φλ. σέλερι, ψιλοκομμένο
¼ φλ. κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό
αλάτι

Εκτέλεση
Τοποθετούμε τα αβγά, τη μαγιονέζα, το χυμό λεμόνι, το ξύσμα λεμονιού, το σέλερι, τα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό σε ένα μπολ. Με τα χέρια μας ή με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά. Αλατίζουμε το μείγμα, το οποίο μπορούμε να κρατήσουμε στο ψυγείο για 3 ημέρες. Τοποθετούμε την αβγοσαλάτα ανάμεσα στις φέτες το ψωμιού της αρεσκείας μας.  

Από το Δειπνοσοφιστήριο Catering & τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο