Επικοινωνία
2102893300 Παραγγελίες eshop 80111181920 Γραμμή επικοινωνίας METRO Cash & Carry (σταθερό τηλέφωνο)
Καταστήματα
Οδηγός
Χρήσιμος Οδηγός
METRO Blog article main image

Wine Bar: Αξιοποιήστε τα ατού σας & ξεχωρίστε!

Το wine bar είναι ένας ιδιαίτερος τύπος επιχείρησης. Ο καταναλωτής θα το επιλέξει μεταξύ δεκάδων άλλων επιλογών που υπάρχουν για φαγητό και ποτό, ακριβώς γιατί ψάχνει κάτι διαφορετικό: γνώση στο κρασί και καλό συνοδευτικό φαγητό που, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερα σύνθετο, θα πρέπει να αναδεικνύει τις αρετές του κάθε κρασιού. Αυτό σημαίνει ποικιλία στις ετικέτες, εύρος πιάτων, και τον άνθρωπο που θα γεφυρώσει τους δύο κόσμους, τον σομελιέ. 

 

Ένα wine bar κινείται σε ηπιότερους ρυθμούς από ένα εστιατόριο. Το σέρβις είναι άμεσο, όχι γιατί στην κουζίνα και στο μπαρ τρέχουν όλοι να προλάβουν, αλλά γιατί το βασικό προϊόν είναι εμφιαλωμένο και τα πιάτα λιγότερο πολύπλοκα. Επίσης, το wine bar απευθύνεται σε κόσμο που του αρέσουν οι ήπιοι ρυθμοί, θα έρθει στο κατάστημά σας για να μιλήσει, να συναντήσει φίλους, να χαλαρώσει. Όχι μόνο για να φάει και να πιει. Το σέρβις πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατικό, χωρίς πολλές επισκέψεις στο τραπέζι του πελάτη.

Σε ένα wine bar θα βρεθούν πολλοί διαφορετικοί τύποι καταναλωτών, αλλά στην πλειοψηφία θα είναι λάτρεις του οίνου, πιο σοφιστικέ και γενικά με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον μέσο πελάτη ενός εστιατορίου. Για αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η γνώση του αντικειμένου. Κοντά στη γνώση είναι και η διακόσμηση, αφού οι φίλοι του κρασιού θα προτιμήσουν ένα πιο σύγχρονο και ενημερωμένο ντεκόρ, κάτι που αποπνέει ποιότητα, ουσία και όχι γκλάμουρ.

Επίσης, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι το wine bar προσελκύει ένα διαφορετικό κοινό και από οικονομικής άποψης. Εδώ έχουμε κυρίως τα μεσαία και υψηλότερα οικονομικά στρώματα που εκτιμούν το καλό κρασί. Ωστόσο, το σοφιστικέ περιβάλλον επιτρέπει την ανάμειξη διαφορετικών στυλ, επομένως ένα wine bar δεν πρέπει απαραίτητα να είναι ακριβό αλλά να υπάρχουν  επιλογές για όλα τα βαλάντια. Πρέπει για παράδειγμα να υπάρχει και το γαλλικό κρασί, αλλά και το ελληνικό που πλέον διατίθεται σε όλα τα επίπεδα τιμών, αρκεί η ποιότητά τους να είναι στο απαιτούμενο επίπεδο.

Επιπλέον, όπως σε κάθε επιχείρηση άλλωστε, η επιλογή της τοποθεσίας έχει πολύ μεγάλη σημασία,. Είναι, μάλλον, πιο αποτελεσματικό για ένα wine bar να βρίσκεται σε μια ήσυχη πλευρά της πόλης με αντίστοιχη αισθητική, όπως δίπλα σε θέατρα, μουσεία, αντί σε έναν πολύβουο δρόμο ή σε μια πολύ ακριβή περιοχή. Ένα wine bar θα τραβήξει πελατεία με τις επιλογές και την εξειδίκευση που παρέχει, αλλά ο πελάτης είναι το ίδιο απαιτητικός με το χώρο, όσο και με το κρασί που θα πιει.

Παράλληλα, ένας αποτελεσματικός τρόπος να αυξήσετε τα κέρδη σας ως ιδιοκτήτες ενός wine bar είναι να προσφέρετε δείγματα δωρεάν. Αυτό δημιουργεί αφενός μια ευχάριστη αίσθηση περιποίησης και αφετέρου μπορεί να οδηγήσει σε παραγγελία μιας ακριβότερης φιάλης. Για αυτό είναι σημαντικό, το προσωπικό σας να απαρτίζεται από γνώστες του κρασιού και υπαλλήλους με  σχετική εξειδίκευση.